Avi: Laukaan hallissa ei puutteita, rakenteita ei tarkistettu

Romahtaneen Laukaan ratsastusmaneesin tutkinta on alkanut. Halli oli rakennettu vuonna 1995. Sen jälkeen rakennusmääräykset ovat tiukentuneet.

Kotimaa
Romahtanut maneesi ja nosturi.
Leena Petman / Yle

Laukaan romahtaneessa ratsastusmaneesissa ei havaittu puutteita Laukaan kunnan viime kesänä tekemän tarkastuksen yhteydessä.

Hallin rakenteita tarkastuksessa ei kuitenkaan käyty läpi.

- Tarkastuksen perusteella näyttäisi, että siellä oli hyvin huolehdittu rakenteiden ja laitteiden ja välineiden huollosta ja kunnossapidosta, kertoo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Merja Virtanen Ylen Radio1:n Ykkösaamussa.

Virtasen mukaan tarkastuksessa ei havaittu mitään sellaista, mikä olisi voinut ennakoita nyt sattunutta onnettomuutta.

Maneesin rakenteita Laukaan kunnan tarkastuksessa ei kuitenkaan käyty läpi.

- Valvojalla ei ole rakennusteknistä asiantuntemusta. hän katsoo lähinnä, että toiminnan harjoittaja täyttää tämän huolellisuusvelvoitteensa ja huolehtii tilojen kunnossapidosta ja tekee tarvittaessa tarvittavat huollot.

Rakenteita ei tarkastettu

Virtasen mukaan rakenteisiin menevää tarkastusohjeistusta ei edes ole. Hän ei vielä tiedä, pitäisikö ohjeita tämän tapauksen perusteella muuttaa.

- On vaikea sanoa, onko sen osalta paljon tehtävissä.

Virtanen pohtii, että ammattilaisen tekemät säännölliset määräaikaiset tarkastukset saattaisivat tulla kyseeseen.

- Heiltä pitäisi kuitenkin kysyä, että onko keinoja havaita tällaisia ongelmia.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tarkastuksessa käytiin läpi noin 170-180 hallia. Tutkimuksessa löytyi huomautettavaa, mutta yleisesti ottaen tiloista pidettiin huolta. Puutteet olivat samanlaisia kuin edellisissä selvityksissä.

- Ei ole ollut kirjallisia huolto- ja kunnossapitosuunnitelmia. Sitä ei todettu, että tiloista ei pidetty huolta, mutta että se olisi suunnitelmallista ja säännöllistä, siinä oli puutteita. ylitarkastaja Merja Virtanen kertoo.

Laukaan maneesin kohdalla näitä puutteita ei raporttiin ole kirjattu.

14.02.2013 klo 13:25 korjattu tutkimuksen tekijäksi Ely-keskuksen sijaan kunta.

14.02.2013 klo 14.04 korjattu otsikkoon Elyn sijasta Avi sekä viidenteen kappaleeseen Elyn sijasta kunta sekä kolmanneksi alimpaan kappaleeseen Elyn sijasta Lansi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto.