Kulttuuri herättää Tehdassaaren henkiin Nokialla

Ei mitään sliipattua Finlaysonia, vaan Berliinin meininkiä. Näin suunnitellaan vanhan tehdastilan uutta elämää Nokian syntysijoilla Tehdassaaressa. Uusi osuuskunta ryhtyy kunnostamaan vanhaa tehdasrakennusta luovien alojen ammattilaisten käyttöön.

kulttuuri
Maija Fadeev, Jenni Lahtonen, Jouni Kovanen ja Jerkka Virtanen Nokian Tehdassaaren tiloissa
Leena Peltokangas / Yle

Harva tietää, millainen helmi Nokian Tehdassaaren vanha teollisuusalue on. Nokianvirran rannalla uinuva historiallinen tehdasalue on nyt heräämässä henkiin osuuskuntaväen voimin. Tehdassaaren Osuuskunta on vuokrannut yhden alueen tehtaista perustaaksen sinne yhteisöllisen työpaikan jäsenilleen ja myös kaikille avoimen kulttuurikeskuksen.

Tällä hetkellä Tehdassaaren Osuuskunnassa on 14 jäsentä, mm. kuvataiteilijoita, käsityöläisiä, muusikoita, toimittajia sekä hoitoalan ja ravintola-alan ammattilaisia.

- Otamme parhaillaan hakemuksia vastaan vahvistaaksemme joukkoa. Erityisesti tapahtumatuottajaa tarvittaisiin, mutta myös muut kiinnostuneet voivat hakea mukaan. Lisäksi remontoinnin, kirjanpidon, tietojärjestelmien ja lakiasioiden tuntijoille olisi käyttöä, sanoo joogaopettaja Maija Fadeev.

- Haku on käynnissä maaliskuun loppuun. Osuuskuntaan liittyminen maksaa nyt 550 euroa, myöhemmin kaiken valmistuttua liittyminen on kalliimpaa, arvioi Fadeev.

Unelmien tehdas

Tällä hetkellä Tehdassaaren Osuuskunnan tiloissa tekee työtään vuoden nuoreksi taiteilijaksi valittu Jarno Vesala. Muut muuttavat tiloihin remontin edetessä.

- Mukana on eri alojen taiteilijoiden lisäksi esimerkiksi kiinalaisen lääketieteen asiantuntija, sisustussuunnittelija ja hovimestari, joka haluaa tulla tänne toteuttamaan ravintolaunelmansa, kertoo Maija Fadeev.

Nokialaiset hengailee jossain citymarketissa, mutta nyt siihen tulee muutos.

Maija Fadeev

- Minulla on haaveena olla mukana kaikessa, mutta erityisesti tapahtumien järjestämisessä. Ja tietenkin ajatus musiikkihuoneesta studio- ja soitonopetusmahdollisuuksineen inspiroi, kertoo muusikko Jerkka Virtanen.

Tehtaan alakertaan suunnitellaan käsityökeskusta. Osuuskunnassa on jo huovuttaja ja lisäksi käyttöön kaavaillaan kangaspuita ja ompelukoneita. Ravintola-kahvila pyritään avaamaan jossain muodossa jo kesäksi.

Osuuskuntalaiset korostavat myös toistensa auttamista ja työhyvinvointia. Tehtaassa voisi välillä ottaa hieronnan, käydä syömässä ravintolassa, saada palautetta työstään sekä tavata muita. Lisäksi historiallinen tehdasmiljöö virran rannalla on kuin tehty kesäterassille.

Tehdassaaresta aloitti aikanaan myös Nokia

Arkkitehti Bertel Strömmerin suunnitelema kolmikerroksinen punatiilinen tehdasrakennus oli aluksi Nokia-yhtiön konepaja ja korjaushalli, sen jälkeen tila on toiminut kynttilätehtaana ja kissanhiekkaakin siellä on valmistettu. Tilaa on 2700 neliötä.

- Tarkoituksena on aloittaa kunnostustyöt muutaman viikon kuluessa. Sitä ennen tehdas pitää siivota ja myös lämpöä tarvitaan, kertoo asentaja Jouni Kovanen.

- Ei mitään sliipattua Finlaysonia, vaan Berliinin meininkiä, visioi Maija Fadeev.

Ei mitään sliipattua Finlaysonia, vaan Berliinin meininkiä

Maija Fadeev

- Haluamme säilyttää vanhaan tehtaan karun ja rosoisenkin maailman. Rakennuksessa on paljon ikkunoita ja luonnonvaloa. Mitään pieniä, pimeitä koppeja tänne ei tehdä, vaan avoimia tiloja pyritään säilyttämään, kertoo Jenni Lahtonen.

Tehdasaareen voisi tulla vaikka veneellä

Tehdasaaren Osuuskunta rahoittaa toimintaansa nyt alkuvaiheessa osuusmaksuilla, apurahoilla ja lahjoituksilla. Talkooväkeäkin kaivataan. Perusteilla on lisäksi Tehdasaaren Tuki–yhdistys. Jatkossa toimintaa rahoitetaan myös tapahtumien tuotoilla.

- Aiomme tehdä tästä nokialaisten yhteisen olohuoneen ja kulttuurikeskuksen myös ympäristön asukkaille. Tampereelta ja Helsingistäkin voi tulla, sanoo Maija Fadeev.

- Aina ei tarvitse lähteä Nokialta, vaan myös tänne voi tulla helposti. Juna-asema on lähellä ja onpa joku tullut tänne saareen veneelläkin, kertoo Jenni Lahtonen.

Osuuskuntalaisten kymmenvuotissuunnitelmaan kuuluu koko museosaaren elävöittäminen.

- Tämä upea saari vanhoine rakennuksineen keskustan kupeessa on ollut ihmisiltä vähän piilossa. Ei täällä Upofloorin ja parin muun firman muutaman kymmenen työntekijän lisäksi paljon muita hengaile. Nokialaiset hengailee jossain citymarketissa, mutta nyt siihen tulee muutos, naureskelee Maija Fadeev.