ELY-keskus: Valkoselkätikoille annettava pesimärauha

Kiinnostus Joensuussa liikkuvia valkoselkätikkoja kohtaan huolestuttaa. Pohjois-Karjalan ELY-keskus on saanut useita yhteydenottoja valokuvaajista ja muista liikkujista, joiden pelätään häiritsevän erittäin uhanalaisen tikan pesintää.

Kotimaa
Lassi Kujala

Valkoselkätikkojen herättämä kiinnostus huolestuttaa Joensuussa. Pohjois-Karjalan ELY-keskus on saanut useita yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat huolissaan valokuvaajien ja muiden tikoista kiinnostuneiden liikkujien mahdollisesti aiheuttamasta häiriöstä.

ELY-keskus toteaa, että erittäin uhanalaiselle valkoselkätikalle on annettava pesimärauha. Tähän aikaan vuodesta liikkuminen pesimäalueilla ja lintujen valokuvaaminen voivat häiritä tikkojen parinmuodostusta ja pesintää.

Erityisesti Karhumäen asuinalueen kupeessa viime viikkoina havaitut valkoselkätikat ovat houkutelleet paikalle paljon ihmisiä. Innokkaimmat ovat tarkkailleet tikkojen touhuja jopa yön yli. ELY-keskus muistuttaa, että lain mukaan rauhoitettujen eläinten tahallinen häiritseminen on kiellettyä.

Pohjois-Karjalassa valkoselkätikkoja on noin 20 paria. Joensuussa lajin tunnettuja elinympäristöjä on mm. Noljakassa ja Karhumäen seudulla.

Maakunnan tikat ovat aloittaneet jo keväisen soidinrummutuksen. ELY-keskukselta todetaan, että tikkojen houkuttelu näkyviin rummutus- ja kutsuäänillä voi haitata lintujen parinmuodostusta ja myöhemmin pesintää. Pesinnän valkoselkätikka aloittaa huhtikuussa.