Hyppää sisältöön

Suomalainen katseli etänä kuinka virolaisperhe käytti hänen varastettua tietokonettaan

Syksyllä varastettu Mac-tietokone ilmoittautui viikko sitten sähköpostitse entiselle isännälleen. Vorot olivat onnistuneet kiertämään salasanan, mutta etäkäyttö- ja näytönjako-omaisuuksia he eivät älynneet kytkeä pois. Kone näyttäisi olevan pärnulaisen perheen käytössä Virossa.

Antti Paulinin varastettu työtietokone jatkaa elämäänsä Pärnun seudulla Virossa. Paulinin onneksi hän sai tyhjennettyä koneensa muistin etänä. Kuva: Yle

Hämeenlinnalaiselta Antti Paulinilta varastettiin viime syksynä Mac Pro -merkkinen tietokone työpaikaltaan. Riihimäkeläiseen mainostoimistoon murtauduttiin ja sieltä anastettiin erilaisia laitteita. Paulinin koneen arvo on lisälaitteineen 2 000 - 3 000 euroa.

Macissä oli kytketty päälle toiminto, jonka mukaan se lähettää isännälleen sähköpostiviestin, kun se kytketään nettiin missä päin maailmaa vain. Niinpä Antti Paulin sai etälukittua koneensa pari päivää varkauden jälkeen, kun varkaat kokeilivat sitä ja kytkeytyivät verkoon. Paulin lähetti koneeseen myös viestin, että se on varastettu ja laite pitäisi palauttaa poliisille.

Sitten kone taas katosi viideksi kuukaudeksi. Kunnes viime viikolla joku kytki sen jälleen verkkoon.

Kokeilin piruuttani varastetun tietokoneeni näytönjakoa, jolloin pystyin kotoa käsin seuraamaan mitä sillä tehdään.

Antti Paulin

Vorot olivat ilmesesti onnistuneet kiertämään salasanan ja laittaneet koneen eteenpäin. Paulinin onneksi uusi omistaja ei selvästikään tiennyt laitteen toiminnoista.

- Kokeilin piruuttani varastetun tietokoneen näytönjakoa, jolloin pystyin kotoa käsin seuraamaan, mitä sillä tehdään. Kävi ilmi, että kone on Virossa, koska sillä käytiin virolaisen työvoimatoimiston sivuilla, kertoo Paulin Ylelle.

Hän näki kotoaan käsin, kuinka koneella kuunneltiin Youtubesta Robinia, käytettiin hänen Spotify-soittolistaansa ja päivitettiin omia Facebook-sivuja.

Lopulta Paulin sai virolaisten käyttäjien nimet ja sähköpostiosoitteet selville. Ne hän on toimittanut eteenpäin Kanta-Hämeen poliisille. Poliisi ilmoitti aloittavansa tutkimukset.

- Otin koneeni etänä haltuun, vaihdoin salasanat, tyhjensin kovalevyn ja laitoin viestin, että kone on varastettu ja että se pitää palauttaa poliisille.

Paulin arvelee, että hänen tietokoneensa on tällä hetkellä Pärnun seudulla Virossa, käyttäjinä ilmeisesti perheen isä ja tytär. He eivät ole reagoineet Paulinin lähettämiin viesteihin.

Riittääkö poliisilla intoa ja resursseja?

Koneen paikantaminen varkauden jälkeen onnistui  Applen ICloud-palvelun ansiosta. Paulin oli kirjautunut palveluun, jotta pystyi käyttämään työkoneella olevia tiedostoja myös kotikoneeltaan.

Mitä arvelet, saatko konettasi koskaan takaisin?

- En ole kovin toiveikas, koska se on mennyt rajojen yli. Riittääkö poliisilla kiinnostusta lähteä sitä sieltä jäljittelemään?

Varastetun tietokoneen seikkailuista kertoi ensimmäisenä Aamuposti.

.
.