Lukijat kommentoivat: Suomi nousuun verotusta muuttamalla ja hallitusta vaihtamalla

Kysyimme kommentteja siitä, miten Suomen elinkeinoelämän ja talouden asiat saataisiin kuntoon. Kommentteja on kertynyt jo yli 100.

talous
Grafiikka, jossa Suomen kartta ja symboleita.
Sami Tammi / Yle

Suomalaisilla on roppakaupalla konsteja talouskasvun kiihdyttämiseen ja elinkeinoelämän murroksen hoitamiseen. Keskiviikkona internetissä avattu keskustelu on kerännyt torstaihin mennessä jo yli 100 kommenttia. Yle Radion Suomen Torstaiseurassa (Radio Suomi kello 14:30 alkaen) käsitellään rakennemuutoksen kourissa olevan Suomen tulevaisuutta ja sitä, millä osa-alueilla maamme pitäisi kehittyä.

Nettikommenteissa päällimmäisiksi nousevat mm. hallituksen, yritysten ja Eu:n toiminta. Lisäksi esimerkiksi palkkoihin ja verotukseen pitäisi puuttua. Tässä muutamia poimintoja keskustelusta:

Nimimerkki Muutama asia mm. jäädyttäisi palkankorotukset ja puuttuisi verotukseen.

Suomessa on liian suuret palkat ja palkkojen sivukulut.

Vanhat konstit

- Palkkoja leikattava, siten että 4.000 - 20.000 euron palkkojen verotusta kiristetään portaittain progressiivisesti, siten että 20.000 euron kohdalla prosentti on viisi. Sama juttu yli 3.000 - 20.000 euron eläkkeille. Kenelläkään ei palkankorotuksia kahteen vuoteen

- Suomessa on liian suuret palkat ja palkkojen sivukulut, kommentoi nimimerkki Vanhat konstit.

- Kaikki tulot lajista riippumatta samalle viivalle ja veroprosentti viiteentoista. Arvonlisävero myös viiteentoista prosenttiin, vaatii Jarppa.

Kaikille tulonlähde

Perustulo toisi usean mielestä hyviä vaikutuksia.

Nimimerkki Köyhyysongelman ratkaisu **kirjoittaa näin:**

- Vieläkin kierrellään ja kaarrellaan, kuin kissa kuumaa puuroa, sitä yhtä taatusti toimivaa ongelmanratkaisua, joka auttaa ihmiset auttamaan itse itseään, nimittäin PERUSTULOa…Perustulo, se pari tuhatta euroa, on riittävä summa, poistaa niin paljon ongelmia, että sen jälkeen kaikki on pelkkää säästöä. Ennen kaikkea inhimillistä säästöä, jonka kautta Suomi todella lähtisi uuteen nousuun.

Perustulo, se pari tuhatta euroa, on riittävä summa, poistaa niin paljon ongelmia, että sen jälkeen kaikki on pelkkää säästöä.

Köyhyysongelman ratkaisu

- Valtionjohdon kannattaisi todellakin, kaikenlaisten verukkeitten, moniarvoisuuksien ja muitten hienojen selitysten sijaan, keskittyä siihen yhteen, tärkeimpään asiaan, eli jokaisensuomalaisen kunnolliseen toimeentuloon ja perusturvaan, sanalla sanoen: perustuloon, tukee nimimerkkiIhmiset Ensin Vas.

- Enemmistö varmasti puoltaa kunnollista perustulomallia, nykyisen sokkeloisen, riittämättömän ja toimimattoman tukiviidakon sijaan. Perustulo tulee halvemmaksi, on toimiva ja tehokas innovatiivisuuden vapauttaja ja työllistäjä.

Päättäjät vaihtoon, yrittäjyyteen potkua

Hallitus ja poliitikot ylipäänsä saavat risuja.

- Nykyhallituksella on se ongelma, että se on niin viisaas omasta mielestään, että mitkään ulkopuolelta tulevat neuvot eivät kelpaa, väittää Ylimielinen hallitus.

- Uusi hallitus jotta pääsemmä omaneduntavoittelijoista eroon, ehkä saisimme valtaan sellaiset henkilöt jotka oikeasti ajaisivat ihan meidän tavallisten Suomalaisten asioita, toteaa Hely.

*- *Siispä kun meillä on tällainen joukko poliitikkoja jotka eivät tiedä mitä äänestävät ja tekevät,voiko muuta ollakaan kun pohjilla ollaan, todetaan eräässä pitkässä kommentissa.

Useassa kommentissa halutaan tehoja yrittäjyyteen kannustamiseen.

Lisääntyvä toimeliaisuus taloudessa kattaa suhteellisen nopeasti verovapaudet.

Yrittäjyys nousuun

- Yrittäjyys on saatava Suomessa nousuun. Miten? Tehdään yrittämisestä niin kilpailukykyinen vaihtoehto, että "kaikki" haluavat ryhtyä yrittäjiksi. Miten? Verotuksella eli mahdollistetaan yrittäjän toimeentulo johonkin tiettyyn rajaan asti verottomana ja ilman sotu- ja eläkemaksuja. Kotitalousvähennystä pitää myös nostaa, jotta kuluttajilla mahdollisuus ostaa näiden uusien yrittäjien palveluja. Lisääntyvä toimeliaisuus taloudessa kattaa suhteellisen nopeasti verovapaudet, kirjoittaaYrittäjyys nousuun.

Nimimerkki Ex yrittäjä **on samoilla linjoilla.**

- Pienyrittäjän riski joutua loppuiäkseen velkavankeuteen estää monen uuden hyvän yrityksen syntymisen. Ideoita on, mutta kynnys yrittäjyyteen hirvittää monia, varsinkin jos kysymyksessä on jonkin uuden idean toteuttaminen. Perintälakia muuttamalla saadaan Suomi ilmaiseksi nousuun!, patistaa.

Ajatteluun muutosta

Nimimerkki JV muuttaisi suomalaisten asennemaailmaa.

- Nyt olisi korkea aika suomalaisten unohtaa hierarkia, ottaa käyttöön ihmisten luovuus ja ammattilinen osaaminen kaikilla aloilla. Ikävä kyllä en usko tähän itsekkään, vuosikymmenten aikana työelämässä ollessani, olen nähnyt tämän vanhanajan hierarkian pysyvän vuosikymmenenistä toiseen, pysyköön torpparit lestissään… eihän korkein johto ja tekijät enää missään kohtaa, kun johto pysyy norsnunluutorneissaan pöhöttämässä itseään.

Nyt olisi korkea aika suomalaisten unohtaa hierarkia.

JV

NimimerkkiAbsurdiahaluaa ajatella positiivisesti.

- Kokoomusvaikuttajat varoittivat taantuman alkaessa, että lama johtuu asenteesta ja että se on aikaansaatu puhumalla sopimattomia. Hyödyntäen kääntäen heidän logiikkaansa: lama väistyy ajattelemalla positiivisesti. Ajatellaan, että olemme rikkaita niin visio toteutuu.

Lue kaikki aiheeseen liittyvät kommentit alta löytyvän linkin kautta.