1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kivikauden arki oli väkivaltainen, myös naisilla

Kuoleman aiheuttaneet vammat olivat yhtä yleisiä miesten ja naisten pääkalloissa.

Tutkija kaivoi kivikautista hautaa Saksan Eulaussa elokuussa 2005. Kuva: Jan Woitas / EPA

Myöhäisellä kivikaudella eläneiden maanviljelijöiden arki oli täynnä väkivaltaa, jolta eivät säästyneet naisetkaan, kertoo tuore tutkimus.

Tutkijat kävivät läpi  ruotsalaisissa ja tanskalaisissa kokoelmissa olevat 478 pääkalloa, jotka kuuluivat vuosien 3 900 eaa ja 1700 eaa välillä eläneille ihmisille. Myöhäisellä kivikaudella metsästäjä-keräilijät asettuivat vähitellen aloilleen ja ryhtyivät viljelemään maata.

Kallojen vammoista eroteltiin onnettomuuksista aiheutuneet niistä, joissa oli selviä väkivallan merkkejä. Lähes kymmenessä prosentissa ruotsalaiskalloista löytyi merkkejä väkivallasta. Samanlaisia merkkejä löytyi 17 prosentista tanskalaiskalloja.

Miehillä oli enemmän merkkejä väkivallasta, joka ei johtanut kuolemaan. Vastaavaa eroa ei löytynyt kuoleman aiheuttaneita vammoja tutkittaessa. Ne tunnistettiin siitä, että vammat eivät olleet koskaan parantuneet.      

Edinburghin yliopiston tutkijan Linda Fibigerin mukaan vammojen yleisyys viittaa siihen, että ihmiset kohtasivat rutiininomaisesti väkivaltaa hyökkäysten, perheriitojen ja kilpailevien ryhmien kanssa syntyneiden kiistojen yhteydessä.

Aiempien tutkimusten perusteella oli oletettu, että lähinnä miehet kohtasivat arjessaan väkivaltaa. Havainnot oli tehty kahden Saksassa sijaitsevan joukkohaudan löytöjen perusteella. Talheimin ja Eulaun joukkohaudoissa oli kuitenkin lähinnä miesten jäänteitä.

Syitä naisten vammojen yleisyyteen lähinnä arvaillaan. Fibigerin mukaan perheväkivalta voi olla yksi syy, mutta siinä tapauksessa kallosta ja muualtakin luurangosta pitäisi löytyä toistuvasti saatuja vammoja. Ongelmana on, että kivikaudelta on säilynyt luurankoja huonosti.

Todennäköisempää on, että naiset saivat kuolemaan johtaneita vammoja, koska he eivät olleet yhtä hurjia ja kokeneita taistelijoita kuin miehet, Fibeger sanoo. Miehet olivat pienestä pitäen harjoitelleet taistelemaan, kun taas naiset keskittyivät lasten kaitsemiseen.

Tutkimuksesta kerrotaan Discoveryn (siirryt toiseen palveluun) nettisivustolla.