Venäjän musiikkimarkkinat ovat villi itä

Musiikkivientiä Venäjälle hillitsee puutteellinen tekijänoikeuslainsäädäntö sekä rehottava piratismi. Potentiaali on kuitenkin valtava ja rajan takaa ja taakse tähytään myös ansaintamielessä. Silti esimerkiksi Spotify ei vieläkään toimi Venäjällä.

Kotimaa
Children of Bodom on yksi Venäjälllä keikkailevista suomalaisbändeistä.
Spinefarm Records

Lappeenrantalainen Anssi Kippo on tutustunut Venäjän musiikkimarkkinoihin sekä tuottajan että muusikon roolissa. Hänen omalla studiollaan venäläiset artistit ovat tuttu näky ja miksaajana hän on kiertänyt Venäjällä mm. Children of Bodomin kanssa.

- Venäjä on melko tuntematon "länkkärille". Itselläni siitä on yli kymmenen vuoden kokemus ja kyllähän siellä volyymiä piisaa. Monet saattavat muistaa Gorky Parkin ja T.A.T.U.n kaltaiset nimet, mutta iso invaasio sieltä on vasta tulossa, tuottaja Anssi Kippo ennustaa.

Venäläisten musiikkimarkkinoiden vetovoima tiedostetaan myös suomalaisesta musiikkivientiä edistavassa MusicFinlandissa.

- Venäjä on kulttuurisesti rikas, monimuotoinen ja haastava toimintaympäristö musiikin kannalta, toteaa MusicFinlandin promootio -ja projektipäällikkö Henna Salo.

Piratismi rehottaa

Valtavasta volyymista huolimatta Venäjän musiikkimarkkinoiden houkuttelevuutta vähentää piratismi.

- Venäjä ei ole koskaan ollut levymyynnillisesti merkittävä markkina-alue. Koko 2000-luvun ajan Venäjä on ollut kansainvälisten piraattitilastojen kärjessä. Esimerkiksi Spotify ei edelleenkään ole Venäjällä käytössä, Henna Salo kertoo.

Tämän vahvistaa myös venäläisiä bändejä omassa studiossaan äänittänyt ja tuottanut Anssi Kippo.

Koko 2000-luvun ajan Venäjä on ollut kansainvälisten piraattitilastojen kärjessä. Esimerkiksi Spotify ei edelleenkään ole Venäjällä käytössä

promootio -ja projektipäällikkö Henna Salo, Music Finland

- Kaikki levyt Venäjällä julkaistana piraattina välittömästi levyn ilmestyttyä. Siellä ei myöskään ole minkäänlaista tekijänoikeuslainsäädäntöä.

Siksi monille venäläisille artisteille länsieurooppalainen tekijänoikeuskäytöntö tuleekin yllätyksenä.

- Kun joskus katsotaan vaikka joltain musiikkikanavalta jonkun bändin videota on venäläisten muusikoiden hyvin vaikea uskoa, että siitä maksetaan jopa rahaa, Kippo kuvailee.

Piratismi onkin johtanut Venäjällä siihen, että bändien ansainta rakentuu ensisijaisesti keikkailun varaan. Monen bändin takaa löytyy myös vakavarainen yksityinen rahoittaja.

Kielimuuri vaikuttaa edelleen

Lappeenrantalainen Anssi Kippo on vuosien varrella tuottanut studiollaan venäläisten bändien lisäksi mm. Children Of Bodomia ja Hanna Pakarista.
Lappeenrantalainen Anssi Kippo on vuosien varrella tuottanut studiollaan venäläisten bändien lisäksi mm. Children Of Bodomia ja Hanna Pakarista.YLE Etelä-Karjala

Anssi Kippo korostaa, että kielimuuri vaikuttaa englanninkielisen musiikin leviämiseen.

- Englannin kieli on heille vielä hieman hankalaa, mutta kunhan se tulee tutummaksi helpottuu myös ulkomaiseen musiikkiin tutustuminen.

Kipon mukaan venäläisiä musiikkimarkkinoita laajemassa kuvassa värittää edelleen rautaesiripun takana vietetty aika.

- 90-luvun alkuun saakka ainoastaan tietynlainen musiikki oli sallittua. Nyt he tosin ottavat eroa kiinni nopeasti ja ovat jo eurooppalaisella tasolla, Kippo toteaa.

Anssi Kipon mukaan tuoreempi pop-musiikki tekee tilaa perinteisemmälle slaavilaiselle ilmaisulle.

- Markkinat ovat valtavat ja nykyään kaikelle musiikille löytyy kysyntää, Kippo sanoo.

Keikkailu elämysmatkailua

Venäjän markkinat kiinnostavat myös suomalaisia bändejä. Kippo on keikkaillut Pietarissa R.O.C.K-bändinsä kanssa ja imatralainen bilebändi Osmos Cosmos virittelee verkkoja niinikään Pietariin.

- Suomalaiselle bändille Venäjä on haaste ja kyllä se ajoittain on enemmänkin kuin elämysmatkailua. Se on hyvin villiä ja esimerkiksi rahaa keikasta ei hirveästi saa. Siistiä se silti on, Kippo hymyilee.

Markkinoita Venäjällä painaa myös kansalaisten taloudellisen tilanteen vaikeutuminen.

- Vuokrat ja hinnat ovat nousseet, mutta palkat eivät. Esimerkiksi Metallican ja Linkin Parkin kaltaisilla nimillä on ollut vaikeuksia myydä lippuja Venäjällä, Kippo kertoo.

Firmakeikat kiinnostavat

Imatralaisella Osmos Cosmos -bilebändillä Venäjän keikka on lähitulevaisuutta. Maaliskuun lopulla kokenut ryhmä matkaa Pietariin keikalle.

- Ei tässä valloituksesta puhuta, vaan lähinnä hyvää keikkaa lähdetään soittamaan. Byrokratiaa ainakin riittää, kun välineluetteloita on joutunut sikäläisille viranomaisille toimittamaan, bändin nokkahahmo Pete Kiisseli avaa bändin suunnitelmia.

Osmos Cosmos on Suomessa soittanut paljon mm. yritysten tilaisuuksissa ja samat markkinat kiinnostavat myös Venäjällä.

- Ajatuksena olisi avata päätä firmakeikoille. Monet kansainväliset firmat järjestävät siellä isoja juhlia, joten saumaa siellä saattaa olla, Pete Kiisseli summaa.