1. yle.fi
  2. Uutiset

Älyvaatteisiin on varaa vain huippu-urheilijoilla

Älykkäät vaatteet yleistyvät urheiluvalmennuksessa, mutta eivät vielä tavallisten kuluttajien keskuudessa. Parhaillaan testataan esimerkiksi lihasten toimintaa tallentavia langattomia varusteita.

urheilu
Juoksija testaa kompressiosukkia sisäjuoksuradalla.
Kristiina Lehto / Yle

Älyvaatteiden yleistyminen tavallisten kuluttajien keskuudessa vie todennäköisesti vielä vuosia.

Suomen Urheiluopistolla Vierumäen Sportpoliksessa testataan parhaillaan langattomia älyvaatteita, jotka mittaavat kehon toimintoja. Pääasiassa urheilijoille suunnitellut älyvaatteet, niin sanotut emg-asut, seuraavat esimerkiksi lihasten aktiivisuutta.

Projektipäällikkö Jarmo Kujanpään mukaan aiemmat mittauslaitteet ovat olleet langallisia.

- Testaamme älyvaatteita, jotka mittaavat esimerkiksi lihasten sähköistä aktiivisuutta. Näemme suorituksen aikana reaaliajassa, miten lihakset tekevät töitä. Urheilija voi myös mennä vaikka metsään juoksemaan, ja tulokset voi jälkikäteen purkaa tietokoneelle.

Jos urheilija on aiemmin loukkaantunut, älyvaatteilla voidaan seurata myös esimerkiksi vartalon eri puolten kehitystä ja suorituskykyä.

Kuin tavalliset pyöräilysortsit

Älyvaatteista puhuttaessa voidaan viitata monenlaisiin varusteisiin.

Sykevyö on yksi, kotikuntoilijoidenkin keskuudessa paikkansa vakiinnuttanut esimerkki. Toiset tarkoittavat älyvaatteilla teknisiä asuja, jotka on kehitetty etenkin urheiluun.

Urheilija voi mennä vaikka metsään juoksemaan, ja tulokset voi jälkikäteen purkaa tietokoneelle.

Jarmo Kujanpää

Uusiin huippuälykkäisiin vaatteisiin on piilotettu sisälle anturit, johdot ja tulitikkuaskin kokoinen tallennin.

- Ne on ommeltu vaatteiden sisään ja ovat kontaktissa ihoon. Esimerkiksi älyhousut muistuttavat pyöräilysortseja, Jarmo Kujanpää sanoo.

Älyvaatteita testataan ja käytetään toistaiseksi lähinnä huippu-urheilussa. Varusteiden tuotanto on toistaiseksi niin pientä, että hinnatkin ovat korkeita.

- Esimerkiksi emg-asu maksaa pari tuhatta euroa. Ainoastaan massatuotannolla hinta tulisi alaspäin ja älyvaatteet tavallistenkin kuluttajien saataville.

Lue seuraavaksi