1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Marjatta Tapiolan villi viiva vaatii isot kankaat

Marjatta Tapiolalla on pyöritysten viikko: Taiteilijalta avautui näyttely galleria Sculptorissa, Helsingin taidemuseossa ja tänään paljastettiin hänen tekemänsä muotokuva tasavallan presidentti Sauli Niinistöstä puhemiehenä.

kulttuuri
Marjatta Tapiola
Marjatta TapiolaJarno Mela / Lehtikuva

Taidemaalari Marjatta Tapiola on esillä vanhojen ja uusien töidensä ansiosta näyttävästi. Läpimurtonsa 1980-luvulla tehnyt taiteilija kuuluu merkittävimpien nykytaiteilijoittemme joukkoon. Alunperin taiteilijan töitä piti esitellä Helsingin kaupungin taidemuseon Meilahden tiloissa, mutta rakennuksen homeongelmat muuttivat suunnitelmat. Näyttely jaettiin kahtia. Retrospektiivi sekä muutama uusi työ ovat esillä Tennispalatsissa ja suurempi uusien töiden kokonaisuus Galleria Sculptorissa.

Jo näyttelyihin valmistautumiseen on mennyt aikaa, mutta Marjatta Tapiola on esillä myös tänään julkistetun presidentti Sauli Niinistön puhemiesmuotokuvan takia.

- Olen työskennellyt viime sunnuntaihin saakka täysillä, täytyy sanoa! kertoo Tapiola Tennispalatsissa.

Maatilan tytölle kuolema on kaunista

Mutta työ ei pääty tähän. Taiteilija suunnittelee jo ensi kesän näyttelyä Pietarin taideakatemiassa. Venäjä on ollut pitkään lähellä Tapiolan sydäntä, samoin kuin kotitila Sysmässä.

Taiteilija muutti takaisin maalle 1980-luvulla. Tuolloin hänen taiteensa ihmishahmot vaihtuivat eläimen kalloihin.

Minulle on luut ja liha, elämä ja kuolema tuttua.

Marjatta Tapiola

- Löysin kunnostustöiden yhteydessä aitan alta vanhan hirven kallon. Sitä minä sitten kuljetin mukanani ja se on tänä päivänäkin ateljeessani.

Kalloissa kiehtoi kauneus. Kuolema oli maatilan tytölle luonnollista.

- Lapsuuteni kuuluivat kotiteurastukset. Minulle on luut ja liha, elämä ja kuolema tuttua. Nykyajan ihmisellehän se on täysin vierasta ja työnnetty pois arkipäivän elämästä.

Eläinten kallot muistuttavat kauneuden tavoittelussa viime vuonna Suomessa Helsingin taidemuseolla näyttelyssä olleen yhdysvaltalaisen taiteilijan Georgia O'Keeffen töitä.

- Niin, ja minä tutustuin niihin vasta tehtyäni omani! Mutta O'Keeffen työt ovat ihania. Ja eikö ole jännittävää, että kaikki taide on niin samanlaista? Jossakin maailman toisella puolella on aina joku ihminen, joka näkee asiat samalla tavalla kuin itse.

Uudet teokset yhdistävät vanhat teemat

Helsingin kaupungin taidemuseon retrospektiivissä näkyy, kuinka Tapiolan tytöt kehittyvät, eläinhahmot suurenevat, viivan käyttö vahvistuu. 2000-luvulla töihin hiipivät mytologian taruhahmot ja minotaurukset.

- Minotaurus on jännä yhdistelmä, siinä on kuin minun lempi-ihminen ja lempieläimeni, härkä, samassa hahmossa.

Marjatta Tapiolan Kaksipäinen härkä -teos.
Marjatta Tapiolan suuri teos Kaksi härkää (2013) on esillä Galleria Sculptorissa.Yle

Uusissa töissä vanhat teemat toistuvat, mutta kerrostuneemmin ja salaperäisemmin. Kallot, eläimet ja taruhahmot häilyvät töissä nyt päällekkäin.

Olen niin villinä suureen kokoon, rakastan sitä muotoa.

Marjatta Tapiola

- Olen hyvin innoissani. Mielessäni kulkee koko ajan inspiraationa yhdistelmiä kaikesta vanhasta, jota intohimolla ryhdyn maalaamaan. Luulen, että nämä tytöt ovat minun loppuelämäni työskentelyn alkusoittoa.

Galleria Sculptorin uudet työt ovat jo niin kookkaita, ettei niitä ripustettaisi kotiseinille.

- Minä olen pahoillani! Kyllä haluaisin tehdä pieniäkin töitä, mutta nyt olin niin villinä tähän kokoon, rakastin sitä muotoa.

Tapiolan villi viiva elää uusissa töissä jo abstraktissakin muodossa, vahvana ja suurena.

- Toivon hartaasti, ettei raja vaan tule vastaan, kun ryhdyn maalaamaan, Tapiola sanoo myhäillen.

Lue seuraavaksi