Rundgren: Metsätilamaksu kurittaisi Pohjois-Suomea

Hallituksen kaavailema metsätilamaksu on torjuttava, vaatii keskustan lappilainen kansanedustaja Simo Rundgren. Hänen mielestään maksu olisi kohtalokas erityisesti Pohjois-Suomen metsätiloille, kun puukauppa on samaan aikaan hiljentynyt. Virallista päätöstä maksun perimisestä ei ole tehty.

Simo Rundgren
Lapin kansanedustaja Simo Rundgren
Simo Rundgren, Lapin kansanedustaja, Suomen Keskusta.Suomen Keskusta

Simo Rundgren arvostelee metsänomistajille kaavailtua metsätilamaksua, josta on keskusteltu hallituksen piirissä. Rundgrenin mukaan esimerkiksi Metsäliiton puolelta on osin ilmaistu vastustusta hankkeeseen. Hän sanoo, että tilamaksuhanke on lähtöisin sahateollisuuden taholta.

Rundren näkee, että Pohjois-Suomen osalta lisäkustannus metsätiloille olisi kohtalokas, sillä metsänomistajia kurittaa jo puukaupan hiljentyminen. Pienmetsänomistajien asema on vaikea, koska Metsähallitus lisää jatkuvasti puun tarjontaa täyttääkseen hallituksen asettaman tuottovaatimuksen.

Metsän kannattavuudessa on pohjoisen ja etelän välillä merkittävä ero, muistuttaa Simo Rundgren.

- Lapissa kannattavuus on tilastollisesti 14,1 euroa ja koko maassa kuusinkertainen eli 87,8 euroa. Lapin metsänomistajat eivät todellakaan tarvitse tällaista raippaveroa muutoinkin hankaloituneessa markkinatilanteessa, Rundgren toteaa.