1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranska palauttaa natsien varastamaa taidetta juutalaisperijöille

Kuusi barokki- ja rokokoomaalausta palautetaan itävaltalaisen tekstiilitehtailijan ja taidekeräilijä Richard Neumannin tyttärenpojalle.

Ulkomaat
Vierailijat seisovat natsien varastaman taulun edessä
Vierailijat seisovat taidemuseossa natsien varastaman taulun edessä, jonka on maalannut Paul Adolf Seehaus. Monen vuoden neuvotteluiden jälkeen Bonnin taidemuseo korvasi maalauksen juutalaisen taiteenkerääjän Alfred Flechtheimin perilliselle.EPA/Oliver Berg

Ranska palauttaa seitsemän natsien toisen maailmansodan aikana varastamaa taideteosta juutalaisperheiden perillisille, kertoi Ranskan kulttuuriministeriö torstaina. Maalaukset ovat peräisin 1600- ja 1700-luvuilta.

Kuusi italialaisen ja saksalaisen mestarin teosta palautetaan Thomas Selldorffille. Kahdeksankymppinen Selldorf on itävaltalaisen tekstiiliteollisuuspohatta Richard Neumannin tyttärenpoika.

Neumann pakeni Itävallasta 1938 Pariisiin joidenkin taideteostensa kanssa. Hän pakeni uudelleen Espanjaan, kun Saksa miehitti Ranskan. Lopulta Neumann päätyi vaimonsa ja tyttärensä kanssa Kuubaan, jossa hän asui elämänsä loppuun saakka. Selldorff puolestaan asuu Yhdysvalloissa.

Neumann tunnettiin taidekerääjänä, ja hänen huvilassan Wienissä oli yli 200 arvoteosta. Kuusi hänen Pariisiin mukanaan tuomaansa teosta joutuivat natsien takavarikoimaksi. Ne oli tarkoitettu museoon, jonka Adolf Hitler halusi perustaa kotikaupunkiinsa Linziin.

Maalauksista viisi on italialaisia barokki- ja rokokoomestareiden töitä ja yksi saksalainen. Osa nyt palautettavista maalauksista on näytteillä Louvren taidemuseossa ja muissa ranskalaismuseoissa.

Lisäksi Ranska palauttaa hollantilaisen taiteilijan maalauksen prahalaispankkiiri Josef Wienerin perillisille. Wiener kuoli matkalla keskitysleirille 1942.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi