1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjän verkossa

Venäjän verkossa: Syntyykö uusi Jaltan sopimus?

Venäläisen lehtitiedon mukaan Yhdysvallat ehdottaa Venäjälle etupiirijakoa. Sen osana Suomen ovi Natoon suljetaan. Maa julistetaan Venäjän etupiiriin ja pysyvästi puolueettomaksi. Valetta, sanovat amerikkalaiset.

Kuva: Sergei Chirkov / EPA / YLE Uutisgrafiikka

Tammikuun 11. päivänä laatulehti Kommersant julkaisi (siirryt toiseen palveluun)sensaatiomaisen uutisen. Sen mukaan Yhdysvaltain presidentti lähettää pian virkaanastujaisten jälkeen turvallisuuspoliittisen neuvonantajansa Moskovaan.

Yhdessä maan Moskovan lähettilään kanssa hän tapaa Venäjän presidentin salaisessa istunnossa, johon osallistuu myös Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri. Nämä neljä jakavat maailman uudelleen etupiireihin.

Uutisen taustaa ja sopimuksen yksityiskohtia selostaa Itsenäisten valtioiden yhteisön osastopäällikkö, tohtori Mihail Aleksandrov Ruska Pravdassa (siirryt toiseen palveluun) tammikuun 19.

Aleksandroville on selvää, miksi Yhdysvallat sopimusta ehdottaa. Talouslaman myötä koko länsileiri on vakavasti heikentynyt, eivätkä amerikkalaiset enää kykene keskittämään voimiaan sinne, missä heidän tärkeimmät etunsa ja uhkansa ovat eli Aasiaan. USA tarvitsee Venäjän apua, mutta sillä on hintansa. 

Venäjän etupiirin rajat

Kirjoittajan mukaan lähtökohtana on Venäjän etupiirin tunnustaminen. Kaikkien Ivy-maiden lisäksi siihen kuuluvat Baltian maat, Suomi, Iranin pohjoisosat sekä Afganistan. 

Tarkoitus ei ole, että nämä alueet liitettäisiin Venäjään. Baltian maat saavat ainakin toistaiseksi jäädä Natoon, mutta pysyviä Naton rakenteita niihin ei saa tulla. Suomen ja Afganistanin toive kansainvälisesti tunnustetusta puolueettomuudesta toteutetaan Venäjän ja Yhdysvaltain yhteisellä julistuksella. Ukraina ja Georgia palautetaan Venäjän suojelukseen.   

Vastineeksi Venäjä antaa Yhdysvalloille vapaat kädet Syyrian hallituksen suhteen. Se myös lopettaa jarrutuksen, jonka varjossa Iran on voinut kehittää ydinohjelmaansa. Sotilaallista puuttumista Iranin asioihin Venäjä ei kuitenkaan salli – ongelmat on hoidettava diplomaattiteitse. Kaikesta tästä, ja paljosta muusta, sovitaan kirjallisesti, ihan kuin in Jaltalla aikanaan.  

USA ei taivu

Vaikka Venäjän vaatimukset tulevissa neuvotteluissa ovat kirjoittajan mukaan äärimmäisen vaatimattomia, hän epäilee silti, ettei Yhdysvaltain presidentti niihin hevin taivu. Lohdullista onkin ajatella, ettei Barack Obama sittenkään ole halukas toistamaan, edes taktisista syistä, Molotovin-Ribbentroppin sopimuksen kokemuksia.

Lohdutonta on sen sijaa havaita, että Venäjälle sellainen kelpaisi oikein hyvin. Vielä lohduttomampaa on, ettei tällaisesta mahdollisuudesta älynnyt tai uskaltanut puhua kukaan, kun Suomen eduskunnassa alkuvuodesta keskusteltiin turvallisuuspoliittisesta selonteosta. 

Kysyin muuten amerikkalaisilta, pitävätkö venäläistiedot paikkansa. Kyllä, kuului vastaus, siltä osin, että Yhdysvaltain presidentin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja on todellakin menossa Moskovaan vielä tässä kuussa. Muilta osin Kommersantin uutinen ja Aleksandrovin sen perusteella esittämät väitteet ovat valhetta.  

Lauantaina helmikuun 9. päivänä (siirryt toiseen palveluun) oli Moskovassa, perinteikkäällä Liittojen talolla koolla yli 2000 vanhempainjärjestöjen edustajaa. He tuomitsivat jyrkästi kaikki länsimaistyyppiset lastensuojelureformit ja päättivät perustaa Yleisvenäläisen vanhempain vastarintajärjestön.

Sota on alkanut

Kokouksessa puhuivat, muiden muassa, Venäjän presidentti Vladimir Putin, hänen hallintonsa päällikkö Sergei Ivanov, Venäjän ortodoksikirkon yhteiskuntasuhteiden päällikkö Vsevolod Chaplin sekä Helsingin yliopiston oikeussosiologian dosentti Johan Bäckman. Viimemainitun mukaan meneillään on sota venäläistä perhettä, venäläistä äitiä, venäläistä lasta ja Venäjän ortodoksikirkkoa vastaan. Hän vaati päättäväisiä vastatoimia, joista varmaan myös täällä Suomen rintamalla kuulemme lisää tuota pikaa.

Vastatoimien valmisteluun kuulunee se, että kaikille Venäjän maanmiehille, eli siis venäjää puhuville, venäläistä kulttuuria vaaliville sekä Venäjän keisarikunnassa syntyneiden jälkeläisille luodaan helppo mahdollisuus ottaa Venäjän kansalaisuus. Asiasta kertoi Ulkovenäisyyden instituutin johtaja Sergei Pantelejev Golos Rossiin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Menetelmää kokeiltiin hyvällä menestyksellä Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa Georgian sodan alla kesällä 2008.