1. yle.fi
  2. Uutiset

Timbuktusta löytyi al-Qaidan strategiasta kertova asiakirja

Al-Qaida-johtajan allekirjoittamassa asiakirjassa arvostellaan Malin islamistitaistelijoita siitä, että nämä ovat alkaneet soveltaa islamilaista sharialakia liian nopeasti ja raa'asti. Islamisteja kehotetaan etenemään asteittain, jottei kansa kääntyisi heitä vastaan.

Ulkomaat

Uutistoimisto AP kertoo löytäneensä Timbuktusta Malista asiakirjan, joka kertoo al-Qaidan strategiasta Pohjois-Malin valloittamisessa ja islamilaisen sharialain levittämisessä. Asiakirja osoittaa islamistikapinallisten pelänneen sotilaallista vastaiskua sekä olleen erimielisiä siitä, miten nopeasti ja tiukasti islamistinen laki tulisi ottaa käyttöön.

AP:n mukaan asiakirja jäi al-Qaida-taistelijoilta Timbuktuun, kun he pakenivat sieltä ranskalaisjoukkojen ja Malin hallituksen joukkojen tieltä tammikuussa. Kapinalliset valtasivat Pohjois-Malin viime vuoden keväällä ja pyrkivät levittämään alueelle islamistista järjestelmää, mutta ovat tänä talvena joutuneet vetäytymään tärkeimmistä kaupungeista Ranskan tultua Malin hallituksen avuksi.

Timbuktusta löytyneen strategia-asiakirjan on allekirjoittanut algerialaissyntyinen Abu Musab Abdul Wadud eli Abdelmalek Droukdel, joka on terroristiverkosto al-Qaidan Pohjois-Afrikan-haaran johtaja.

Asiakirjasta käy ilmi, että al-Qaida suunnittelee pitkäaikaista toimimista Malissa ja on lyhyellä aikavälillä valmis ideologisiin myönnytyksiin saadakseen liittolaisia.

Ehkä yllättäen Droukdel arvostelee taistelijoitaan siitä, että nämä yrittävät saada islamilaisen lain voimaan liian nopeasti ja liian raa'asti. Hän sanoo, että liika voima voi vaarantaa koko hankkeen ja kehottaa toimimaan hellästi kuten vanhemmat lastensa suhteen.

Tutkija: Al-Qaida oppii virheistään

AP:n mukaan asiakirjan aitouden on todennut Toulousen yliopiston islamintutkija Mathieu Guidere. Asiakirjassa viitataan viime kesäkuisiin tapahtumiin, joten se on enintään kahdeksan kuukauden ikäinen.

Guideren mukaan asiakirja vahvistaa, että al-Qaidan sisällä on erimielisyyksiä strategiasta. Asiakirjan sävy myös viittaa siihen, että al-Qaida on oppimassa virheistä, joita se on tehnyt Somaliassa ja Algeriassa yrittäessään saada voimaan sharialain, sekä arabikeväästä, joka näytti kansan voiman hallitusten kaatamisessa.

Droukdelia itseään epäillään useiden itsemurhaiskujen taustatekijäksi ja hän on antanut julkisuudessa kiihkeitä lausuntoja, mutta asiakirjassa hän kehottaa miehiään malttiin.

Hän arvostelee heitä sharialain liian nopeasta soveltamisesta ja huomauttaa, että uskonnon suhteen tietämättömässä ympäristössä täytyy edetä asteittain. Muutoin ihmiset hylkäävät uskonnon, syntyy vihaa islamistitaistelijoita kohtaan ja kokeilu epäonnistuu, hän varoittaa.

Hän arvostelee Timbuktun historiallisten kohteiden tuhoamista todeten, etteivät he ole sisäisellä rintamalla kovin vahvoja. Hän myös moittii avionrikkojien rankaisemista kivittämällä, ihmisten ruoskimista, naisten ulkonaliikkumisen ja lasten leikkien kieltämistä sekä kotietsintöjä.

Droukdel näyttää osuneen oikeaan ennakoidessaan, että liian jyrkkä toiminta voi saada paikalliset kääntymään heitä vastaan. Monet timbuktulaiset ovat kertoneet, että käännekohta oli, kun islamistitaistelijat alkoivat tuhota hautausmaalla heidän pyhimystensä hautamuistomerkkejä.

Droukdel kehottaa myönnytyksiin

Droukdel kehotti kirjeessään islamistitaistelijoita tekemään myönnytyksiä, jotta he voittaisivat puolelleen muita alueen ryhmiä.

Hän pitää virheenä sitä, että islamistit kääntyivät Pohjois-Maliin omaa valtiota haluavia maallisia tuaregikapinallisia vastaan alun orastavan yhteistyön jälkeen. Alun perin ryhmät valtasivat Pohjois-Malin rinta rinnan, mutta myöhemmin islamistit häätivät maalliset kapinalliset tärkeimistä kaupungeista.

Droukdel myös kehottaa al-Qaida-taistelijoita pitämään matalampaa profiilia ja antamaan paikallisten ryhmien nousta keskipisteeseen. Paikallinen islamistiryhmä Ansar Dine sanoi viime vuonna hallitsevansa Timbuktua ja Kidalia Pohjois-Malissa, mutta monet todisteet viittaavat al-Qaidan vahvaan asemaan.

Droukdel myös ennusti asiakirjassa, että sotilaallinen väliintulo pakottaa heidät vetäytymään valtaamiltaan alueilta tai nostaa kansan heitä vastaan. Hän varoittikin kuvittelemasta, että kyse on vakaasta islamilaisesta valtiosta.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi