Hyppää sisältöön

Kirkasta valoa seurasi voimakas pamaus: sadoille vammoja meteorista Venäjällä - video

Yli tuhat ihmistä loukkaantui pääosin lasinsirpaleista, kun meteorin paineaalto rikkoi ikkunoita Venäjän Tsheljabinskin alueella.

Tsheljabinskin kaupungin lähelle 15. helmikuuta pudonnut meteori tallentui amatöörikuvaajan videolle.
Perjantai-aamuna Venäjällä ilmakehään pudonnut meteori on aiheuttanut sadoille ihmisille vammoja ja rakennuksille vaurioita. Video: Reuters-TV

Maahan pudonnut meteoriitti on aiheuttanut paniikkia ja vahinkoa Venäjällä. Noin 1 200 ihmistä on saanut eriasteisia vammoja, lähinnä rikkoutuneesta lasista. Lukuisia rakennuksia on vahingoittunut.

Tiedot sairaalahoidossa olevien määrästä vaihtelevat yli 30:sta yli sataan ja kahden loukkaantuneen tilan kerrotaan olevan vakava, sanoo uutistoimisto Ria Novosti. Alueen kuvernöörin mukaan kahden kolmasosan vammat ovat hyvin lieviä.

Venäjän sisäministeriön mukaan loukkaantuneista yli 200 on lapsia.

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Uralvuorten itäpuolella sijaitsevan Tsheljabinskin alueen yläpuolella näkyi aikaisin perjantaiaamuna kirkas valo, jota seurasi voimakas pamaus. Pelastusviranomaiset kertovat nähneensä sen jälkeen kirkkaina loistaneiden kappaleiden putoavan taivaalta.

Pamauksen uskotaan johtuneen meteorin iskeytymisestä ilmakehään. Kosminen tapahtuma aiheutti paniikkia alueen ihmisissä.

- Luulin sitä ensin lentokoneeksi, sanoi eräs mies Venäjän televisiolle.

Russia Today -uutiskanava on julkaissut meteorista videokuvaa (siirryt toiseen palveluun) YouTubessa.

Sähkö- ja viestintäverkot toimivat alueella normaalisti eikä mittauksissa ole havaittu säteilyarvojen muutoksia.

Rakennuksille vaurioita

Tsheljabinskin viranomaisten mukaan paineaalto on aiheuttanut vaurioita noin 3 000 rakennukselle.

- Paineaalto rikkoi ikkunoita useissa paikoissa ja romahdutti sinkkitehtaan katon, paikallinen viranomainen kertoo.

Presidentti Vladimir Putin on määrännyt pelastusviranomaiset toimittamaan alueelle välittömästi apua. Alueelle on lähetetty noin 20 000 pelastustyöntekijää auttamaan paikallista väestöä, Ria Novosti ja Itar-Tass kertovat.

Alueen kuvernööri on pyytänyt apuun kaikkia, jotka osaavat vaihtaa ikkunoita, sillä alueella on pakkasta ja ikkunoita rikkoutui muun muassa lukuisista asuintaloista.

Itar-Tassin mukaan meteoriitti putosi syrjäiselle seudulle 80 kilometria Satkan kaupungista. Viranomaiset selvittävät, mihin meteoriitin osia on pudonnut. Järven jäästä on löydetty läpimitaltaan kahdeksanmetrinen pyöreä aukko, jota epäillään pudonneiden meteoriitinkappaleiden aiheuttamaksi. Sisäministeriön mukaan poliisi vartioi järveä.

Viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä olemaan lähestymättä tuntemattomia esineitä, mutta ilmoittamaan niistä viranomaisille. Nettiin on jo ilmestynyt mainoksia, joissa kaupataan Tsheljabinskin meteoriitin osia.