1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Törmäävän asteroidin voisi torjua ohjuksella

Perjantaina yhdeksän jälkeen illalla Maan ohittaa harvinaisen läheltä halkaisijaltaan 45-metrinen asteroidi. Jos tämän kokoinen ja rautaa sisältävä asteroidi törmäisi maahan, se aiheuttaisi noin kilometrin kokoisen kraatterin.

Nasan havainnekuva asteroidi 2012 DA14:sta.
Tänä iltana kannattaa tähyillä itätaivaalle, sillä siellä saattaa näkyä harvinainen valoilmiö. Maapallon ohittaa ennatysläheltä noin 50 metrinen asteroidi - onko asteroidista vaaraa maapallolle professori Karri Muinonen?

Perjantai-iltana kello 21.24 Maan ohittaa todella läheltä asteroidi. Aamu-tv:ssä vieraillut Helsingin yliopiston professori Karri Muinonen sanoo, että kyseessä on harvinainen tilaisuus nähdä asteroidi näin lähellä Maata.

- Lähimmillään se ohittaa Maan 27 Suomen mitan päästä. Tällaisessa mittakaavassa se on hipaisuohitus, Muinonen kertoo.

Lähimmillään se ohittaa Maan 27 Suomen mitan päästä. Tällaisessa mittakaavassa se on hipaisuohitus.

Karri Muinonen

Hänen mukaansa tämän kokoinen, halkaisijaltaan noin 45-metrinen asteroidi, menee näin läheltä ehkä kerran 40 vuodessa.

- Se on kyllä läheltä piti -tilanne. Tämän kokoinen asteroidi törmää Maahan ehkä kerran tuhannessa vuodessa. Arizonassa on olemassa kilometrin kokoinen kraatteri 50-metrisen rautaa sisältävän asteroidin törmäyksestä, Muinonen sanoo.

"Ennustaminen on taivaanmekaniikan taiteenlaji"

Asteroidien törmäykset pystytään ennustamaan kymmeniä vuosia eteenpäin. Kaikki riippuu havainnoista.

- Se on taivaanmekaniikan taiteenlaji, eli todellista tarkkuustiedettä, Muinonen sanoo.

- Jos asteroidi on kiveä, sen pitäisi olla jopa 150-metrinen, jotta se pääsisi räjähtämättä tömähtämään maahan ja aiheuttamaan kraatterin. Rautapitoisen asteroidin ei tarvitse olla kuin 50-metrinen, jotta se pääsisi iskeytymään maahan, selittää professori.

Törmäys voitaisiin estää ohjuksilla

Asteroidin törmääminen maahan on mahdollista estää.

- Tällaisen tänään ohi menevän asteroidin tapauksessa kyseeseen olisi tullut todennäköisesti alueen evakuointi. Tässä koko luokassa asteroideja voidaan torjua myös ohjuksilla, Muinonen sanoo.

Hän ei vielä tiedä, että kuinka hyvin asteroidin pystyy illalla näkemään esimerkiksi kiikareiden tai kaukoputken avulla.

- Aika pilviseltä näyttää, ja mekään emme voi tietää, että selviääkö asteroidi tästä ohituksesta ehyenä.