1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Holmlund: Noudatan avioliittolain käsittelyssä eduskunnan sääntöjä

Aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista ei ole edennyt, koska vain alle sata kansanedustajaa on allekirjoittanut sen. Eduskunnalla on asiasta selvät säännöt, sanoo lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund.

politiikka

Eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok.) on selittänyt, miksi valiokunta ei ole käsitellyt aloitetta tasa-arvoisesta avioliitosta. Holmlundin mukaan syynä ovat eduskunnan säännöt.

Eduskunnassa 76 kansanedustajaa on allekirjoittanut lakialoitteen, joka sallisi avioliiton solmimisen myös homo- ja lesbopareille. Aloite ei kuitenkaan ole noussut lakivaliokunnan käsittelyyn. Kansanedustajat Ville Niinistö (vihr.) ja Mikael Jungner (sd.) ovat syyttäneet Holmlundia käsittelyn viivyttämisestä.

Holmlund kertoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että eduskunnalla on selvä käytäntö. Aloitteet otetaan lakivaliokunnan käsittelyyn, jos niillä on yli sata allekirjoittajaa.

Alle sadan allekirjoittajan aloitteet jätetään ns. toiseen pinoon, josta aloitteet otetaan käsittelyyn vain, jos hallitus tekee samaan aihepiiriiin liittyvän lakiesityksen.

Myös jäsenillä oikeus esittää käsittelyä

Holmlund muistutti, että lakivaliokunnan jäsenillä on oikeus pyytää, että asia tulisi valiokunnan pöydälle. Kukaan jäsenistä ei kuitenkaan ole esittänyt pyyntöä, hän ihmetteli.

Jos valiokunnan jäsen esittää aloitteen käsittelyä, valiokunta äänestäisi käsittelystä. Tämä olisi hyvin tavaton menettely. Holmlund ei muistanut yhtään tapausta, että lakivaliokunta olisi äänestänyt, ottaako se aloitteen käsittelyyn.

Valiokunta voi myös muuttaa käytäntöään ja ottaa käsittelyyn lakialoitteita, joilla on alle sata allekirjoittajaa. Tuolloin käsittelyyn tulevien aloitteiden määrä paisuisi huomattavasti. Mietittäväksi tulisi aloitteiden tekijöiden välinen tasa-arvo, Holmlund pohti.

Holmlund on pyytänyt, että eduskunnan puhemiehistö selvittäisi hänen toimintansa asiallisuuden. Syyte, että hän jarruttaisi aloitteen etenemistä, on vakava, Holmlund totesi. Syytökset hän kuittasi "loiskiehuntana".

Tasa-arvoista avioliittolakia kannattavat järjestöt ovat keräämässä nimiä kansalaisaloitteeseen. Jos allekirjoituksia kertyy 50 000, se otetaan eduskunnan käsittelyyn.

Lue seuraavaksi