Radonpitoisuudet paikoin korkeita Kanta-Hämeessä

Kanta-Hämeessä on mitattu monin paikoin korkeita radonpitoisuuksia. Radon on asuntojen ja työpaikkojen sisäilmassa esiintyvä näkymätön ja hajuton jalokaasu, joka lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään.

radon
Radon-pitoisuuksien kartta Itä-Uudeltamaalta
Yllä olevassa kuvassa näkyy Suomen korkeimmat radon-pitoisuudet juuri Itä-Uudenmaan kohdalla.Säteilyturvakeskus

Kanta-Hämeen korkeimmat radonpitoisuudet on mitattu Humppilassa, Janakkalassa ja Tammelassa. Tiedot perustuvat Säteilyturvakeskuksen (siirryt toiseen palveluun) tekemiin mittauksiin reilun 30 vuoden aikana.

Paikallisesti korkeita radonlukemia on saatu muun muassa Hauhon Torvoilassa, Humppilan keskustassa, Lopen Jokiniemessä ja Janakkalan Turengissa. Tutkija Tuomas Valmari Säteilyturvakeskuksesta kertoo, että Kanta-Häme on korkean radonpitoisuuden aluetta.

- Ne ovat selvästi suurempia kuin muualla Suomessa keskimäärin. Korkeita radonpitoisuuksia on erityisesti soraharjualueilla, eli kun maaperä on läpäisevää, karkeaa soraa, niin radon pääsee helposti kulkeutumaan ja päätyy asuntoihin, kertoo Valmari.

Vanhojen asuntojen ensimmäisarvo on 400 ja uusien asuntojen 200 becquereliä kuutiometrissä. Esimerkiksi Humppilassa lähes joka neljäs mittaus ylittää 400 becquerelin tason. Radonpitoisuudet ovat suurimpia läpäisevillä soraharjuilla ja pienimpiä tiiviillä savimailla.