Tutkija: Pätkälomat sittenkin pitkää lomaa parempi vaihtoehto

Tampereen yliopiston tutkijatohtori ravistelee vakiintuneita lomakäsityksiä. Pitkänkin loman vaikutus kestää vain viikon. Ehkä loma olisikin järkevämpää pilkkoa pienempiin osiin?

Kuva: Yle / Tiina Kokko

Tampereen yliopistossa tällä hetkellä työskentelevä saksalainen tutkijatohtori Jessica de Bloom katsoo nykyään lomaa ihan eri silmin. Kun hän joitakin vuosia sitten ryhtyi tutkimaan loman vaikutuksia ihmisiin, tulokset hieman yllättivät.

de Bloomin Hollannissa tekemä tutkimus osoitti, että loman terveys- ja hyvinvointivaikutukset hiipuvat jo ensimmäisen työviikon aikana.

Olemme tottuneet ajattelemaan, että mitä pidempi loma, sen parempi. de Bloomin tutkimus kuitenkin osoitti toista. Hän päättelee tutkimuksensa perusteella, että on järkevää jakaa loma useampiin jaksoihin. Silloin loman eduista on mahdollisuus nauttia useammin.

Ruotsissa älähdettiin

- Ei ole juurikaan todisteita siitä, että pitkä kesäloma olisi paras tapa viettää lomaa. Oli vapaa pitkä tai lyhyt, itse loman aikana vapaasta koituvat hyödyt olivat yhteneväiset. Loman jälkeen jo ensimmäisen työviikon aikana loman terveyttä ja hyvinvointia edistäneet vaikutukset hävisivät, de Bloom huomasi.

- Tähän perustuen olisi ehkä järkevämpää pitää vuoden aikana useampia lomia kuin tyytyä yhteen hyvin pitkään lomaan.

- Olisi todellakin voinut kuvitella, että kun olet pitkään lomalla, myös sen vaikutukset kestäisivät kauemmin. Tulos oli hieman yllättävä, kun näin ei ollutkaan, tutkija myöntää.

Ehdotus loman jakamisesta lyhyempiin pätkiin nosti taannoin kohun Ruotsissa, kun Jessica de Bloomia haastateltiin Ruotsin radioon. Pohjoismaissa on vahva näkemys siitä, että kesäloman pitää olla pitkä, vähintään kolme viikkoa. Osaksi sen takia de Bloom arvelee, että lomasta käytiin kiivas keskustelu Ruotsissa.

- Ehkä myös siksi, että kesä on lyhyt ja valolla on suuri merkitys, joten ihmiset pohjoismaissa todella haluavat käyttää lomansa kesällä sataprosenttisesti nauttiakseen valosta. Tilanne saattaa olla erilainen esimerkiksi Espanjassa.

Tärkeintä on muistaa lomailla

Jessica de Bloom muistuttaa, että kaikkein tärkeintä on kuitenkin viettää lomaa ja viettää sitä säännöllisesti työvuoden aikana. Hän kertoo amerikkalaisesta tutkimuksesta, jonka osana selvitettiin muun muassa mitä tapahtuu ihmisille, jotka eivät viettäneet lomaa yhdeksään vuoteen.

- Ilman lomaa puurtaneet ihmiset sairastuivat useammin ja saattoivat jopa kuolla ennenaikaisesti.

Ehdottomaan tärkeää on myös se, että itsellä on oikeus päättää, mitä lomallaan tekee. Tehdä asioita, joista nauttii, ja joista tulee hyvä olo. Lähteä esimerkiksi pidemmälle matkalle tai mennä vaikka kesämökille lataamaan akkuja, kunhan nauttii tekemästään. Se lisää loman hyvinvointivaikutuksia.

Jessica de Bloom toivoo, että ihmiset yleensäkin voisivat itse valita haluavatko pitää pitkän loman vai jakaa sen osiin. Omalla tutkimuksellaan hän haluaa auttaa ihmisiä tekemään hyviä valintoja.

Tutkija jatkaa loman vaikutusten tutkimusta nyt Tampereen yliopistossa.