Hyppää sisältöön

Rämpytätkö sinäkin kiellettyä kappaletta?

Kun seuraavan kerran suuntaat kitarakaupoille, mieti kahdesti, mitä biisejä repertuaaristasi löytyy. Stairway to Heaven, Nothing Else Matters, Smoke on the Water ovat jo joidenkin musiikkiliikkeiden kieltolistalla.

Kuva: Mika Kanerva

Ei ole helppoa musiikkikauppiaallakaan. Päivän aikana liikkeessä saattaa raikua sama kipale kymmeniäkin kertoja. Innokkaat kitaristit kun tuppaavat kaikki aloittamaan samoista klassikoista.

Joissakin liikkeissä kyllästyminen on johtanut jopa kieltolistan laatimiseen: "Älä, pliis, soita näitä, kun kokeilet kitaraa!" Lahden Keskusmusiikissa Metallican ja Deep Purplen klassikot saavat raikua jatkossakin.

- Taidan olla pikkasen tinakorva. Mua ei ole oikeastaan koskaan häirinnyt kenenkään soitto. Se on sellaista surinaa korvissa, naurahtaa Mikko Lignell.

Hän kuitenkin myöntää, että Metallican sijoittuminen kiellettyjen listalle ei ole yllätys.

Kaikki Metallican klassisimmat riffit ovat niin sanotusti kiellettyjä biisejä.

Mikko Lignell

- Ehkä eniten soitetaan Metallicaa. Kaikki Metallican klassisimmat riffit ovat niin sanotusti kiellettyjä biisejä, mutta kyllä mä jaksan niitä edelleen kuunnella, Lignell vakuuttaa.

Työnteko keskeytyy kun virtuoosi aloittaa

Yksi syy sietokykyyn piilee kauppiaan mukaan soiton tasokkuudessa.

- Täällä käy todella hyviä soittajia, ihan alkuperäisten veroisia. Välillä on oikein vaikuttunut siitä, Lignell myöntää.

Toisinaan hän saattaa jopa keskeyttää työnteon päästäkseen nauttimaan musiikista.

Taidan olla pikkasen tinakorva. Mua ei ole oikeastaan koskaan häirinnyt kenenkään soitto.

Mikko Lignell

- Sitä tapahtuu itse asiassa aika usein, että lopetan toimistohommat ja tulen kurkkaamaan. Pidän musiikista, joten hyvä soitto tekee aina vaikutuksen.

Mikko Lignellin mielestä nuoret kitaristit ovat entistä tasokkaampia, ja harjoittelu aloitetaan entistä aikaisemmin.

- Poikani aloitti soittamisen 10-vuotiaana, ja sai jo silloin bändikavereikseen sellaisia soittajia, että olin aivan ihmeissäni. Omassa nuoruudessani ei sellaista virtuositeettia vielä ollut. Nykynuoret treenaavat niin paljon.

Lignell muistuttaa, että vanhojen klassikoiden rinnalle kohoaa jatkuvasti myös uusia suosikkeja.

- Täällä soitetaan paljon sellaisia biisejä, joista mulla ei ole hajuakaan. Ne on varmaan niitä nykypäivän klassikoita.