Hyppää sisältöön

Legendaarinen Toto esiintyy Pietarsaaressa

Toton Euroopan kiertueeseen sisältyy kaksi keikkaa Suomessa, 5.päivä heinäkuuta Pietarsaaren keskuskentällä ja seuravana päivänä Helsingissä. Yhtyeen tuo Pohjanmaalle jalkapalloseura FF Jaro. Toton toivotaan houkuttelevan Pietarsaaren keskuskentälle ennätysyleisön.

Toton konsertti oli tähän mennessä suurin ulkomaisen esiintyjän show mitä kaupungissa on nähty. Lava- ja esitystekniikka venyttivät järjestäjienkin lompakkoa. Kuva: YLE / Suvi

Jaron toimitusjohtaja Niklas Storbackan mukaan konserttiin liittyy taloudellinen riski, mutta Jaro näkee siinä myös paljon potentiaalia ansaita rahaa. Seura järjesti viime syksynä myös Tomas Ledinin konsertin, josta kertyi kulujen jälkeen voittoa.

FF Jaro on viime vuosina kamppaillut talousvaikeuksien kanssa. Tiettävästi muut urheiluseurat Suomessa eivät ole keksineet kerätä rahaa konserteilla, mutta Ruotsissa keino on yleinen, tietää Storbacka.

- Meillä järjestetään tuhansien katsojien tilaisuuksia keskuskentällä 16 kertaa vuodessa. Meillä on siis siihen kokenut organisaatio, järjestysmiehet ja lipunmyynnit mukaan lukien, perustelee toimitusjohtaja.

Storbacka rinnastaa vielä musiikin ja urheilun. Kummatkin tuottavat yleisölle elämyksiä.

Meillä järjestetään tuhansien katsojien tilaisuuksia keskuskentällä 16 kertaa vuodessa.

- Miksi emme tuottaisi elämyksiä myös tuottamalla paikalle legendaarisen rockyhtyeen! Lisäksi imagohyöty kaupungille on valtava. Toto esiintyy suurkaupungeissa ympäri maailmaa sekä täällä Pietarsaaressa, hymähtää Storbacka.

Yleisöennätys haussa

Liigatason jalkapallojoukkueessa toivotaan, että Toto rikkoo keskuskentän yleisöennätyksen, joka on Veikkausliigan pelissä noin 5 600 katsojaa. Lediniä kävi kuuntelemassa noin 2500 katsojaa. Toton konsertti Riihimäellä vuonna 2011 keräsi nelisen tuhatta kuulijaa.

Jaro joutuu konsertin takia peittämään keskuskentän nurmen, ettei pelialusta mene pilalle yleisön jaloissa. Vaihtoehtona kentän peittämiseen ovat joko matot tai levyt. Suojan täytyy kuitenkin päästää jonkin verran vettä ja happea läpi, ettei nurmi mene pilalle.

Toto tunnetaan muun muassa hiteistään Africa ja Rosanna. Yhtye on myynyt 35-vuotisen uransa aikana noin 35 miljoonaa albumia. Vuonna 1977 perustettu Toto on tehnyt 17 albumia. Toto on myös historian ensimmäinen yhtye, joka on voittanut kuusi Grammy Awardsia samasta albumista.

Ehkä viimeinen kerta?

Suomessa Toto esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1987. Toton 35-vuotisjuhlakiertue starttaa Brysselistä 31. toukokuuta, jonka jälkeen yhtye konsertoi koko kesän ympäri Eurooppaa. Kiertue jatkuu syksyllä Pohjois-Amerikassa.

Jaron toimitusjohtaja vinkkaa, että Toto on 35-vuotias yhtye, joka ei ehkä keikkaile enää pitkään. Voi siis hyvinkin olla, että ensi kesän Suomen-konsertit Pietarsaaressa ja Helsingissä ovat viimeiset. Kuka tietää?

Suomeen heinäkuussa saapuvassa Toto-kokoonpanossa soittavat Steve Lukather, kitara & laulu, David Paich, kosketinsoittimet & laulu, Steve Porcaro, kosketinsoittimet & laulu, Joseph Williams, laulu, yhtyeen ainoa brittimuusikko Simon Phillips, rummut ja Nathan East, basso. Nathan East korvaa kiertueella alkuperäiskokoonpanoon kuuluneen, vuonna 2007 sairastuneen Mike Porcaron.