Syöpäsairas mies tahtoo mustan myssyn

Vapaaehtoisten tekemistä sytomyssyistä on kova pula keskussairaaloissa. Kanta-Hämeen syöpäsairaat saivat tarpeeseen yli 700 myssyä. Värikkäiden myssyjen joukosta löytyy nyt myös maskuliiniseen makuun tummempia sävyjä, jotka on koristeltu kaljatölkin klipsuilla.

terveys
HPK aiheisia sytomyssyjä Kanta-Hämeen keskussairaalassa
Sanna-Katja Pohjalahti

Yli 20 000 suomalaista sairastuu vuosittain syöpään. Rankat syöpähoidot vievät hiukset. Vapaaehtoiset ovat virkanneet ja kutoneet jo muutaman vuoden ajan eri puolilla Suomea lämmittäviä myssyjä. Kun myssyt loppusyksystä loppuivat, tarttuivat vapaaehtoiset jälleen kutimiin.

Kanta-Hämeen keskussairaalan 4A-osaston apulaisosastonhoitaja Anneli Niskanen kertoo, että Kanta-Hämeen keskussairaalassa sytostaattihoidoissa käy potilaita päivittäin viidestä kymmeneen.

Kun potilas hakeutuu hoitoon, hänelle kerrotaan hoidon sivuvaikutuksista, muun muassa hiusten lähdöstä.

- Sytomyssyt ovat nähtävillä osastolla, jonne ne ripustetaan pyykkipojilla seinälle ripustettuun naruun. Itselleen mieluisan myssyn potilas saa valita itse. Viime kampanjan myssyt alkoivat loppua vuodenvaihteessa, ja silloin kaivattiin erityisesti tummempia pipoja, Niskanen kertoo.

Sytomyssyilyä sydämellä

Sytomyssyily on vapaaehtoisten kampanja Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Kampanja on näkyvästi esillä myös blogeissa (siirryt toiseen palveluun) sekä Facebookissa.

Kanta-Hämeen kampanja on tähän mennessä tuottanut 736 myssyä sekä Hämeenlinnaan että Riihimäelle, kun lasketaan niin yksityisten kuin yritysten ja yhdistysten tekemät myssyt.

Kanta-Hämeen sytomyssyaktiivi Seija Puusaari kertoo, että seuraavaksi aletaan urakoida myssyjä Forssaan.

- Kun oma siskoni sairastui syöpään 1980-luvulla, aloin tehdä myssyjä ensin hänelle. Ensimmäinen kampanja käynnistettiin Oulussa kolme vuotta sitten. Kanta-Hämeessä kukaan ei ensin innostunut tekemään kampanjaa, joten minä sitten päätin, että tännekin pitää saada sytomyssyjä, Puusaari kertoo.

Myssy on symboli

Sairastuneelle myssy on tärkeä symboli. Myssy lämmittää paljasta päätä, eivätkä kaikki halua pitää peruukkia tai huivia. Myssyt valmistetaan usein pehmeästä langasta, jotta ne eivät kutita. Esimerkiksi bambu ja puuvilla ovat hyviä materiaaleja.

- Toisaalta, hyvä sytomyssymateriaali on aika henkilökohtainenkin asia. Jotakuta villa kutittaa, toista taas ei, Puusaari tietää.

Myssyt on tehty täydellä sydämellä ja toisten ihmisten iloksi.

Seija Puusaari

Myssyn tekijät itse ovat huolehtineet lankojen kustannuksista.

- Tämä on siis ihan todellista hyväntekeväisyystyötä. Myssyt on tehty täydellä sydämellä ja toisten ihmisten iloksi.

Edellinen sytomyssykampanja järjestettiin keväällä 2010, jolloin myssyjä valmistui reilut 600 kappaletta. Satakunta myssyä jaettiin Forssassa, loput Riihimäen aluesairaalassa ja Kanta-Hämeen keskussairaalassa.

Sanna-Katja Pohjalahti