Rakkaus on hieno kuvaus elämänhalusta

Michael Haneken aiempia töitä nähneet tietävät, etteivät hänen elokuvansa tarjoa miellyttäviä, katsojan helpolla päästäviä elokuvahetkiä. Niinpä ei liene yllätys, että viime vuoden Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon, Kultaisen palmun voittanut Rakkaus on julma, armoton ja rehellinen kuvaus vanhenemisesta ja kuoleman kauheudesta.

kulttuuri
Kuva elokuvasta Rakkaus.
Kuva elokuvasta Rakkaus.Future Film
Tähtiä.

Georges ja Anne ovat kahdeksankymppisiä, aktiivisia vanhuksia. Pariskunnan elämä muuttuu kertarysäyksellä Annen saadessa aivoverenvuodon. Sairaalasta kotiuduttuaan Anne on täysin riippuvainen miehestään. Georges syöttää häntä, pesee hänet, rakastaa häntä. Kun Anne sitten saa toisen kohtauksen, tilanne sen kuin pahenee. Anne itse haluaisi kuolla, päästäkseen irti nöyryyttäväksi kokemastaan tilanteesta. Vaimoaan syvästi rakastava George ei kuitenkaan pysty päästämään irti, vaikka vaimon hoitaminen kotona alkaakin käydä ylivoimaiseksi.

Paljoa elokuvassa ei tapahdu. Pääasiassa ollaan pääparin asunnossa, jossa mies huolehtii halvaantuneesta vaimostaan. Elokuva on staattinen, kuvat ovat pitkiä, paikoitellen jopa tuskastuttavia, mutta niin on aihekin. Kaiken tuskan ja kuoleman mukanaan tuoman pelon ja ahdistuksen keskellä Rakkaus onnistuu olemaan myös hieno kuvaus elämänhalusta ja päähenkilöidensä toisiaan kohtaan yhä tuntemasta syvästä rakkaudesta. Kohtaukset, jossa mies silittää sänkyyn sidotun vaimonsa ryppyistä ihoa ja kehuu sen kauneutta ovat täynnä hellyyttä.

Tämä hiljaisesti etenevä, mutta samalla puhelias elokuva on vähän kuin teatteriesitys, jonka kameran linssi tuo suoraan iholle. Elokuvan pääosissa nähdään sykähdyttävää työtä tekevät, yhdeksääkymmentä lähentelevät ranskalaiset näyttelijäikonit Jean-Louis Trintignant ja Emmanuelle Riva. Voi vain kuvitella, mitä kaikkea heidän onkaan kuvausten aikana täytynyt mielessään käydä läpi.

Viisi Oscar-ehdokkuutta saanut Rakkaus on yhtä aikaa kaunis, surullinen ja elämänmyönteinen elokuva. Niille, joilla ei vielä ole kokemusta siitä, että elämä on lopulta luopumista, Rakkaus saattaa olla hyvinkin pelottava ja luotaantyöntävä kokemus. Niille, joille elämän vähittäisen hiipumisen seuraaminen on tuttua, tämä arkaa aihettaan hellyydellä ja lämmöllä tarkasteleva elokuva on hyvä muistutus siitä, että kuolema voi monessa tapauksessa olla myös helpotus ja että rakkaus voi tehdä sen kohtaamisen edes hieman helpommaksi.

Vuoden alussa sanoin, että kevään mittaan teattereihin on tulossa kaksi elokuvaa, jotka jokaisen on mentävä katsomaan. Ensimmäinen oli ohjelmistossa yhä oleva Beasts of the Southern Wild. Tämä Michael Haneken arkaa aihettaan hellyydellä ja lämmöllä tarkasteleva elokuva on se toinen.