1. yle.fi
  2. Uutiset

Asiantuntija Venäjän tulipallosta: "Huikea esitys" - video

Saman kokoluokan meteoriittien putoamisia on sattunut myös viime vuosikymmeninä, mutta yhtäkään niistä ei ole saatu videoitua näin hyvin. Venäjän meteori ei liity mitenkään perjantai-iltaiseen asteroidin ohilentoon.

tiede
Tsheljabinskin lähistölle pudonnut meteoriitti tallentui amatöörikuvaajan videolle.
Venäjällä perjantai-aamuna havaittu meteori aiheutti suuren paineaallon räjähtäessään ilmakehässä. Video: Reuters-TV

- Todella hiukea tapaus, historiallisen hieno, sanoo Tähdet ja avaruus -lehden päätoimittaja Marko Pekkola Tsheljabinskin alueella Venäjällä näyttävänä näkyneestä tulipallosta.

Hänen mukaansa tämä on kaikkien aikojen hienoin videolle dokumentoitu tulipallo ja kaikkien aikojen hienoin savuvanavideo. Aivan spektaakkelimainen, innostuu Pekkola.

Kyseessä on hänen mukaansa hyvinkin kookas kappale, joka on tullut ilmakehään. Maanpinnalle on varmasti päätynyt meteoriitinkappaleita, hän uskoo.

Meteorin kokoa on tässä vaiheessa vaikea arvioida, mutta kunhan asiantuntijat pääsevät tutustumaan aineistoon, he pystyvät selvittämään sen tarkalleen, uskoo Pekkola. Tietoa täydentävät maanpinnalta löytyvät meteoriitit.

- On mahdollista, että puhutaan jopa pienestä asteroidista eli muutaman metrin läpimittaisesta kappaleesta.

Todella hiukea tapaus, historiallisen hieno.

Meteorin eli meteoroidin ja asteroidin ero on lähinnä koossa. Läpimitaltaan yli kymmenenmetriset kappaleet ovat asteroideja. Ilmakehään tullessaan tällainen kappalemuodostaa tulipallon, joka on käytännössä harvinaisen kirkas tähdenlento. Maanpinnalta löydettäessä kappaleita kutsutaan meteoriiteiksi.

Videolla näkyy "loppuräjähdys"

Tässä tapauksessa on Pekkolan mukaan aivan selvää, että maahan on päätynyt meteoriitteja, jopa harvinaisen isoja. Kun videoainesto on näin fantastista, on hyvin todennäköistä, että meteoriitit myös löytyvät. Löytyminen voi viedä pitkäänkin, koska alueella on laajoja erämaita.

Pekkolan mukaan vielä ei tiedetä, syöksyikö meteorin kappaleita myös asutulle alueelle. Hän uskoo, että ihmiseille ja rakennuksille sattuneet vahingot on saanut aikaan meteorin aiheuttama valtaisa paineaalto. Se muun muassa rikkoi runsaasti ikkunoita. Paineaalto on voinut aiheuttaa vahingot aika etäältäkin, Pekkola sanoo.

Ilmakehään saapuessaan meteori alkoi heti hajota. Pekkolan mukaan venäläisvideolla näkyvä voimakas leimahdus oli niin sanottu loppuräjähdys. Siinä vaiheessa tapahtui kappaleen päähajoaminen.

Samankokoisia kappaleita dokumentoitu ennenkin

Saman kokoluokan meteoriittien putoamisia on Marko Pekkolan mukaan ollut aikaisemminkin, myös 1900-luvulla, mutta yhtäkään niistä ei ole dokumentoitu näin hyvin videolle.

On mahdollista, että puhutaan jopa pienestä asteroidista eli muutaman metrin läpimittaisesta kappaleesta.

Muun muassa Etelämantereelle syöksyi iso meteoriitti syyskuussa 2004 ja Kreetan saaren lähettyville Välimereen vuoden 2002 kesäkuussa. Yksi suuri putoaminen tunnetaan myös Pohjois-Kanadasta vuodelta 1965.

Lisäksi tunnetaan ainakin yksi tapaus, jossa on päästy seuraamaan huikeaa tulipalloa, joka lensi ilmakehän läpi, mutta ei lopulta osunut Maahan.

Ei liity mitenkään asteroidin lähilentoon

Viime vuosikymmenten isoin meteoriitin putoaminen sattui helmikuussa 1947 Sikhote-Alissa Siperiassa. Rautameteorista päätyi maanpinnalle noin 70 tonnia materiaalia. Tapauksen nähnyt taiteilija maalasi näkemästään taulun, joka päätyi sittemmin neuvostoliittolaiseen postimerkkin. Siihen liittyi hyvin näyttävä savuvana, kertoo Pekkola.

Sen sijaan viime vuosisadan alussa Siperian Tunguskassa sattuneen tuhon aiheutti ilmakehässä räjähtänyt asteroidi, joka oli huomattavasti suurempi. Tunguskassa tuhoutui yli 2 000 neliökilometriä metsää.

Pekkolan mukaan Tsheljabinskin tapahtumat eivät liity mitenkään perjantai-iltaiseen 2012 DA14 -asteroidin lähilentoon. Halkaisijaltaan noin 45-metrinen asteroidi käväisee lähimmillään noin 27 700 kilometrin päässä Maasta. Pekkolan mukaan kappaleiden lähestymissuunnat eroavat toisistaan.

Lue seuraavaksi