1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Räyhä-Ralf vie katsojan matkalle pelien historiaan

Räyhä-Ralf on jo vuosikymmeniä esittänyt pahista pelihallin klassikkopelissä Fix-It Felix. Pikkuhiljaa hän alkaa kuitenkin pikkuhiljaa kyllästyä siihen, että pelille nimensäkin antanut Felix on kaikkien juhlima sankari, Ralfin itsensä ollessa hyljeksitty sivuhenkilö.

kulttuuri
Kuva elokuvasta Räyhä-Ralf.
Kuva elokuvasta Räyhä-Ralf.Walt Disney Studios Motion Pictures
Tähtiä.

Lopulta Ralf päättää näyttää kaikille, että myös hän kykenee tekemään sankaritekoja. Sankaruuttaan etsiessään Räyhä-Ralf joutuu lopulta imelän värikkääseen autopeliin. Tietämättään hän tuo mukanaan vaarallisen viruksen, joka levitessään saattaa tuhota kaikki pelihallin pelit. Matkallaan Ralph tutustuu myös muihin pelihahmoihin, kuten jämäkkään naissoturiin Calhouniin, ja ajopelin suloiseen sisupussiin Melliin, joiden myötä Räyhä-Ralf kulkee kohti tavoitettaan.

Räyhä-Ralf alkaa vähän kuin vanha kunnon Toy Story. Ihmisten poistuessa alkavat pelien hahmot elää omaa elämäänsä. Tällä kertaa ei kuitenkaan siirrytä ihmisten maailmaan, vaan tapahtumat pysyvät tiukasti pelien maailmoissa.

Räyhä-Ralfin sisäisen sankaruuden etsiminen vie katsojan matkalle pelien historiaan. Hänen oma pelinsä, voisi hyvinkin olla Commodore 64 sukupolvea. Matka alkaa pelikeskuksesta, jossa vaeltelevien hahmojen joukosta, pelien ystävät saattavat löytää vanhoja tuttuja. Tärkeä osa tarinassa on Haloa muistuttavalla sotapelillä, josta mukaan napataan napakka naissoturi Calhoun. Suurin osa seikkailusta tapahtuu kuitenkin tuossa suloisen makeassa autopelissä, joka voisi hyvin olla Nintendon Sega retroilua. Ulkoiselta asultaan tämä herttaisen viihdyttävä seikkailu tuo muutenkin mieleen juuri Nintendo-pelien maailmat.

Elokuvan suomenkieliset äänet ovat osuneet todella nappiin. Elina Knihtilä on vastustamattoman viettelevä, kaikkien aikojen surullisimman taustatarinan omaavana naissoturina Calhounina. Iina Kuustonen on ihana sokerikuorrutettuna, näpsäkkänä sisupussina Mellinä ja Räyhä-Ralfina kuultava Niko Saarela tasapainoilee hienosti hahmonsa jämäkkyyden ja epävarmuuden välillä. Vielä on pakko mainita elokuvan ihastuttavaa ilkiötä, Karkkikunkkua esittävä Jarkko Tamminen, jonka äänin taipuu moneksi.

Vuoden parhaan animaation Oscar-pystistä kisaava Räyhä-Ralf on värikäs, nokkela ja riemukas piirroselokuva. Sen parissa viihtyvät varmasti niin perheen pienimmät elokuvan ystävät kuin myös heidän mukanaan teatteriin päätyvät aikuiset, varsinkin jos heillä on vähänkään pelitaustaa.

Lue seuraavaksi