1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanhojenpäivänä tukka taakse ja tanssimaan

Nuoret miehet astuivat vanhojen tanssin parketille koulun aamubrunssin jälkeen. Muutamalla on yllä frakki, enemmistöllä on musta puku. Aamua ei ole vietetty peilin ääressä.

Kotimaan uutiset
Valtteri Haapaniemi (frakissa) ja Juha Seppänen (mustassa puvussa) ovat vanhoja Kajaanista.
Valtteri Haapaniemi (frakissa) ja Juha Seppänen (mustassa puvussa) ovat vanhoja Kajaanista.Jarkko Remahl/ Yle

Smokkimiehiä on harvemmassa kuin mustapukumiehiä ja frakkimiehiä. Nuorten miesten valmistautuminen vanhojen päivään on aamupäivällä melko rentoa Kajaanin lukiolla.

Valtteri Haapaniemi harrastaa kilpatanssia. Sitä kautta frakki on hänelle tuttu.

- Se on tilattu netistä. Tiedän yhtiöitä, jotka tekevät frakkeja mittatilaustyönä, Haapaniemi kertoo.

Rippipuku räätälille

Juha Seppänen on tanssinut koulun liikuntatunneilla, muttei harrastuksissa. Vanhojen päivänä hän pukeutuu tummaan pukuun. Kravatti on sininen, mikä sopii tanssiparin puvun väriin.

- Tämä on mun rippipuku. Hihat on olleet liian pitkät, joten lyhensin niitä. Ostin uudet juhlakengät, Juha kertoo.

Vanhat tanssivat Kajaanissa moneen kertaan. Esiintulomarssi oli aamulla kymmenen maissa koululla. Seuraavaksi vuorossa on ensimmäinen tanssiesitys koulun oppilaille kello 11:15. Pidempi päänäytös on Kajaanihallilla kello 13.

Suihku + 30 minuutin valmistautuminen

- Puku on vain harvoissa juhlissa päällä, Juha Seppänen sanoo ja jatkaa: - Lukiossa on tullut tarvetta pukeutua hienommin itsenäisyyspäivän tanssiaisissa ja muissa oppilaskunnnan keksimissä tilanteissa. Ja Kajaanin lukion kuorossa usein pitää pukeutua juhlavasti, esimerkiksi joulukonsertissa.

Työläs tukan laitto on enemmän naisten kuin miesten juttu, tuumaavat "vanhat".

- Se on siellä enemmän se jännitys. Me miehet ollaan ehkä vähän enemmän tällaisia että näillä mennään. Deodorantit päälle, vaatteet päälle, tukka taakse ja se oli siinä, sanoo Valtteri Haapaniemi.

Lue seuraavaksi