1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Asteroidin metsästäjät ovat valmiita ohilentoon

Tähtiharrastajat vastaanottavat kiikarein ja kaukoputkin perunanmuotoista asteroidia. Lisäjännitystä perjantaipäivään on tuonut Venäjälle Uralvuorten itäpuolelle pudonnut meteoriitti.

ilmiöt
Aki Taavitsainen
Sari Ursin / Yle

Tähtiharrastajien helmikuun kohokohta on perjantai-iltana, kun asteroidi DA14 ohittaa Maan ennätyksellisen läheltä. Mikkelin Ursan puheenjohtaja Aki Taavitsainen toivoo pilviverhon väistyvän Etelä-Savon taivaalta iltaan mennessä, sillä odotettavissa on historiallinen tapahtuma.

- Tällaisen asteroidin lähiohitus on hyvin harvinaista, sillä ohituksia tapahtuu arviolta vain 40 vuoden välein. Asteroidi DA14 ei kuitenkaan ole maapallolle vaaraksi, törmäyksiä sattuu äärimmäisen harvoin, ehkä noin 1 200 vuoden välein.

Maapallon ohittava asteroidi on kokoluokaltaan pieni, noin 45-metrinen. Isommat möhkäleet voivat olla jopa tuhannen kilometrin luokkaa halkaisijaltaan.

Nasan havainnekuva asteroidi 2012 DA14:sta.
Asteroidi 2012 DA14 ohittaa Maan vajaa 28 000 kilometrin korkeudessa maan pinnalta.NASA

- Nykyisin avaruutta monitoroidaan hyvin säännöllisesti, ja erityisesti isompien ja vaarallisten asteroidien liikeradat ovat hyvin tiedossa. Toki näitä pienempiä alle 50 metrin kappaleita löytyy yllättäin vuosittain. Venäjän tapauksen kaltaisia tulipalloja ei näy kuin todella harvoin, pienempiä tulipalloja hieman useammin.

Nopea ja himmeä kohde ei paljain silmin erotu

Asteroidi on lähimpänä maapalloa perjantai-iltana ennen iltakymmentä. Aki Taavitsainen muistuttaa, että himmeän asteroidin voi yhyttää parhaiten kaukoputken linssiin taajama-alueen ulkopuolella.

- Koska kyse on himmeästä ja nopealiikkeisestä möhkäleestä, asteroidia kannattaa seurata esimerkiksi kaukoputkella, jossa on tietokoneseuranta. Kohde liikkuu jo kymmenessä sekunnissa pois tavallisen kaukoputken näkökentästä. Myös valovoimaisilla kiikareilla voi yrittää, samoin digijärkkärillä ja teleobjektiivilla voisi jonkinlaisen viirun saada piirrettyä.

Asteroidi on himmeä, nopea kohde, ja siksi haasteellinen tarkkailijalle.

Aki Taavitsainen

Katseet kannattaa suunnata illalla itätaivaalle.

- Asteroidi DA14 on lähimpänä maapalloa eli vajaan 28 000 kilometrin päässä Maasta perjantai-iltana kello 21.24. Hieman myöhemmin asteroidi liikkuu Neitsyen tähtikuvion ohi Leijonien tähdistöön. Otavan tähdistön se leikkaa ennen puoltayötä, ja kohde myös himmenee koko ajan.

Jos pilviverho estää illan asteroidinäytelmän, Nasan sivuilta asteroidin liikkeitä on mahdollista seurata jälkikäteen, muistuttaa Mikkelin Ursan puheenjohtaja.

- Suomi ei valitettavasti ole paras mahdollinen paikka seurantaan, sillä esimerkiksi Aasiassa harvinainen vieras näkyy kirkkaimmillaan paljon pidemmän ajan.

Lue seuraavaksi