1. yle.fi
  2. Uutiset

Nyt puhuu suunnittelija: Suomessa yhä kolme hallia, jollaisista OTK varoittaa – täällä ne ovat

Pääsuunnittelija Antti Isolan mukaan rakennetuista halleista viisi on sellaisia, jollaisista Onnettomuustutkintakeskus on varoittanut. Näistä viidestä hallista kaksi on romahtanut.

Kotimaan uutiset
Onnettomuustutkintaa Laukaan ratsastuskoulun romahtaneella maneesilla Laukaalla.
Onnettomuustutkintaa Laukaan ratsastuskoulun romahtaneella maneesilla Laukaalla 14. helmikuuta.Janne Nousiainen / Lehtikuva

Suomessa on yhteensä kymmenkunta Laukaan turmamaneesin kaltaista hallia, kertoo suunnittelijatoimisto Maneplan Oy:n pääsuunnittelija Antti Isola Yle Uutisille.

Viisi halleista on rakenteeltaan sellaisia, joista Onnettomuustutkintakeskus on varoittanut. Näistä kaksi on romahtanut: Liedossa vuonna 2010 ja Laukaassa keskiviikkona.

Edelleen pystyssä on kolme sellaista hallia, joiden rakenteessa on mahdollinen riskitekijä. Ne on Isolan mukaan rakennettu Äetsään (ent. kunta, kuuluu nyk. Sastamalaan), Sipooseen (nyk. Helsingin Östersundom) ja Pöytyälle, Isola kertoo. Pöytyän halli ei ole ratsastusmaneesi, mutta rakenteet ovat hänen mukaansa samanlaiset.

Lisäksi OTK on pyytänyt tietoa 50 isommasta, saman suunnittelijan hallista. Näissä halleissa rakenne on Isolan mukaan erilainen. Isolan mukaan niissä ei pitäisi olla vaaraa.

Isola: Rakennusohjeita ei seurata, valvonta retuperällä

Isolan mukaan onnettomuudet johtuvat kuntien puutteellisesta rakennusvalvonnasta. Maneesien rakentamisessa on tarkoin noudatettava rakennusohjeita, hän painottaa.

Liedon turma johtui hänen mukaansa siitä, että työruuhkan takia hän joutui palkkaamaan itselleen tuntemattoman asentajaryhmän. Hallin tilaaja teki heidän kanssaan erillisen työsopimuksen, jolloin vastuu työn suorittamisesta ei enää ollut hänellä, Isola perustelee. Valitettavasti rakentajat eivät seuranneet ohjeita, eikä kunnan rakennusvalvontakaan puuttunut virheelliseen asennustyöhön, hän kertoo.

Isola muistuttaa, että hallien suunnitelmat ovat viranomaisten hyväksymiä. Lisäksi työmailla tulee olla vastaavat johtajat, jotka ovat vastuussa rakennustyön suorittamisesta.

Viranomaiset eivät ole lähettäneet Isolalle dokumenttia, joissa olisi informoitu mahdollisesta rakenneviasta, hän sanoo. Hän myöntää, että puutteellisen pintakäsittelyn takia tukirakenteiden saumoihin on voinut tulla ruostetta. Tuolloin valvontavastuu olisi rakenteet valmistaneella konepajalla.

Isola myöntää myös, että sortumavaara on ollut tiedossa jo 1990-luvulla. Tuolloin rakenteiden kriittiset kohdat tarkistettiin.

Isola sanoo ottavansa vastuun keskiviikon turmasta, jossa kuoli yksi ihminen. Hän ei kuitenkaan osaa sanoa, miten vastuu konkretisoituu, koska kuolemantapausta ei voi korvata millään.

Muokattu kello 14.30: Pöytyän halli ei ole ratsastusmaneesi, mutta rakenteet ovat samanlaiset.

Lue seuraavaksi