Sastamalan Isola-maneesi tarkastettiin Liedon onnettomuuden jälkeen

Sastamalan Keikyässä sijaitsevalla ratsastuskoululla on samantyyppinen maneesi kuin Laukaan turmamaneesi. Ratsastuskoulun toiminta siirtyy ulkotiloihin ainakin siihen saakka, kunnes ratsastushalli on uudelleen tarkastettu.

Kuva: Yle / Marjut Suomi

Suomessa on yhteensä kymmenkunta Laukaan turmamaneesin kaltaista hallia, kertoo suunnittelijatoimisto Maneplan Oy:n pääsuunnittelija Antti Isola Yle Uutisille.

Suunnittelijan mukaan edelleen pystyssä on kolme sellaista hallia, joiden rakenteesta Onnettomuustutkintakeskus on varoittanut.

Yksi niistä sijaitsee Sastamalan Keikyässä ratsastuskoulun yhteydessä. Maneesi tarkastettiin Liedossa vuonna 2010 tapahtuneen hallin romahduksen jälkeen.

Maneesin omistaja Kauko Tuominen korostaa maneesin ylläpidon ja lumenpoiston tärkeyttä. Hän kertoo kiristävänsä hallin teräsrakennetta tukevat vaijerit säännöllisesti.

Sastamalan Isola-maneesi on rakennettu vuonna 1988. Tuomisen arvion mukaan se on ensimmäinen maneesiksi rakennettu tämäntyyppinen halli.

Onnettomuustutkintakeskus varoitti perjantaina Isola-nimellä myytyjen ratsastusmaneesien onnettomuusuhasta. Keskuksen mukaan hallien pitkittäisvahvistuksissa on puutteita.

Tämän jälkeen ympäristöministeriö määräsi Laukaan maneesin tavoin rakennetut hallit käyttökieltoon ja välittömään tarkastukseen. Tieto määräyksestä on tullut myös sastamalalaisen hallin omistajalle.

Ratsastuskoulun toiminta jatkuu nyt ulkotiloissa, kunnes maneesi on uudelleen tarkastettu.