Yksi veriryhmä on alttiimpi joillekin noroviruksille - "tarttuu helpommin"

Veriryhmien jaottelu kertoo erityisesti veren punasolujen ominaisuuksista, mutta se saattaa myös kertoa muita veriryhmiä suuremmasta alttiudesta sairastua tiettyihin sairauksiin.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Esimerkiksi Japanissa uskotaan laajalti, että veriryhmä vaikuttaa persoonallisuuteen ja veriryhmää kysytäänkin usein treffipalstoilla horoskoopin sijasta ja jopa työhaastatteluissa. Veriryhmällä kuitenkin on vaikutusta, jos nyt ei ihan persoonallisuuteen, niin ainakin terveyteen.

Veriryhmän vaikutusta ihmisten terveyteen on usein pohdittu niin sydän- ja verisuonitautien riskissä kuin dieeteissäkin. Monessa tapauksessa tarkemmat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että veriryhmän vaikutus on joko vähäinen tai jopa olematon.

- Tiedetään, että tietyt veriryhmät joko lisäävät sairastumisriskiä tai sitten suojaavat joiltain sairauksilta tai infektioilta. Siitä on hyviä ja tutkittuja esimerkkejä, kertoo Suomen punaisen ristin veripalvelun tutkimusjohtaja Jukka Partanen.

Veriryhmiä luokitellaan usealla eri tavalla ja riippuen luokittelutavasta on sillä myös erilaisia merkityksiä yksilön terveyteen. Tunnetuin veriryhmistä on ABO-järjestelmä ja RH-järjestelmä, joiden mukaan ihmsen veriryhmä luokitellaan esimerkiksi suomalaisten yleisimpään veriryhmään A+. On kuitenkin lukuisia muitakin veriryhmiä, jotka jokainen osaltaan vaikuttavat veren ja sen solujen ominaisuuksiin. Alttius sairastua tiettyihin sairauksiin liittyy juuri näihin erilaisiin ominaisuuksiin.

- Veriryhmän yhteyksiä erilaisiin sairauksiin on loputon määrä, mutta luokittelutapoja ja tekijöitä on niin monia, ettei yksiselitteisesti voida sanoa tietyn veriryhmän altistavan jollekin sairaudelle, kertoo Partanen.

O-veriryhmä muita alttiimpi joillekin noroviruskannoille

Veriryhmien vaikutusta esimerkiksi infektioalttiuteen tutkitaan jatkuvasti ja esimerkiksi alttius sairastua nyt Suomessakin riehuvaan norovirukseen näyttäisi olevan pienempi ihmisillä, joilla on veriryhmä A tai B.

- Osa noroviruskannoista tarttuu helpommin ihmiselle jolla veriryhmä on O, koska ryhmän rakenne on sellainen, johon viruksen on helppo tarttua, toteaa Partanen.

Myös helikobakteeri saattaa löytyä useammin ihmisiltä, joilla on veriryhmä O. Toisaalta taas veriryhmää O kantavat ihmiset ovat enemmän suojassa esimerkiksi malarialta, haimasyövältä ja sydän- ja verisuonitaudeilta.

- O veriryhmän omaavilla henkilöillä on pienempiä määriä veren hyytymiseen liittyviä tekijöitä. Tällöin veri ei hyydy niin helposti ja infarktin todennäköisyys voi olla pienempi, selventää Partanen.

Riskit kuitenkin hyvin pieniä

Vaikka veriryhmäsi saattaisikin tilastollisesti altistaa herkemmin esimerkiksi malarialle, ei kannata masentua, kaikilla veriryhmillä on etunsa, muistuttaa Partanen

- Yksi veriryhmä suojaa joltain, mutta toiselle veriryhmälle se on riskitekijä. On hyvä ettei ole geneettisesti parempia ryhmiä, koska  se on luonnollista vaihtelua evoluution näkökulmasta. Jatkuvasti kuitenkin kilpaillailemme evoluution kanssa viruksia vastaan. Ja variaatiot veriryhmissä ovat osittain evoluution tapa muokata perimäämme pärjäämään paremmin taudinaiheuttajia vastaan.

Malarialääkitystä tai hyvää käsihygieniaa ei kuitenkaan kannata jättää ja tuudittautua veriryhmänsä tuomaan etuun, koska veriryhmä on yksilöllinen, kuten myös alttius sairastua. Ja kun puhutaan kohonneesta riskistä sairastua tai suojaavasta ominaisuudesta Partanen muistuttaa, että kyseessä on todella pienistä luvuista.

- Nämä on usein sellaisia että riskit saattavat olla noin 1,5 kertaa suurempia. Eli todella pieniä yksilötasolla.