1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. talous

Taskuvarkailla miljoonatulot Helsingissä

Viime vuonna vorot veivät Helsingissä rahaa ja matkapuhelimia uhreiltaan kahden miljoonan euron arvosta. Varastelu on myös vilkastunut ympärivuotiseksi.

Kuva: Yle

Pääkaupunkiseudulla tehdään jo vähintään puolet Suomen kaikista taskuvarkauksista. Viime vuonna vorot veivät rahat tai matkapuhelimen pääkaupunkiseudulla 8 400 henkilöltä, mikä on 300 tapausta enemmän kuin edellisvuonna. Nyt alkuvuodesta ilmoituksia on tullut liki tuhannesta tapauksesta.

Suurimmat tappiot uhreille ovat aiheutuneet  tilien tyhjentämisestä urkitun pin-koodin ja sitä seuranneen korttivarkauden avulla.

Pin-koodi ja pankkikortti - varkaan paratiisi

- Pin-koodin urkkimistapaukset ovat lisääntyneet vuosi vuodelta. Viime vuonna näitä tapahtui Helsingissä hieman alle tuhannelle henkilölle ja ne kytkeytyvät kasvaneisiin taskuvarkauksien määriin, sanoo rikosylikomisario Juha Laaksonen Helsingin poliisista.

Yleensä varas tai varasryhmä seuraa uhriaan ja järjestää tilaisuuden tullen häiriön uhrin ympärille. Uhrin huomion suuntautuessa toisaalle varas vie lompakon.

- Tekijät ovat käytännössä ammattilaisia. He tulevat valtaosin ulkomailta muutaman henkilön ryhminä ja tehtailevat lyhyen maassaolon aikana mahdollisimman paljon taskuvarkauksia, Laaksonen kertoo.

Varkaiden on pitänyt muuttaa toimintatapojaan, koska uusien käteisautomaattien ja sirukorttien yleistymisen myötä korttien kopioiminen ei enää kannata.

Varastelu vilkasta vuoden ympäri

Vilkkaan Helsingin lisäksi varkauksia tehtaillaan yhä enemmän myös muissa suurissa kaupungeissa. Aiemmin varastelu myös keskittyi lomakausiin, mutta nyt eroa ei enää ole.

- Varsinaisia piikkejä ei enää vuoden aikana tapahdu, vaan se on sellaista 100 - 200 tapauksen tahtia per viikko, Laaksonen sanoo.

Rikoshyödyt ovat myös pin-koodivarkauksien myötä kasvaneet ja se houkuttelee Helsinkiin taskuvarkaita kauempaakin.

- Vaatimattomimmat rikoshyödyt ovat olleet muutamia satoja euroja tai matkapuhelimia. Pahimmassa tapauksessa uhrilta oli pumpattu tililtä 20 000 euroa pin-koodin urkkimisen ja korttivarkauden avulla.

Tekijät ovat pääosin virolaisia, puolalaisia tai romanialaisia ryhmiä, joiden taskuihin katosi viime vuonna Helsingissä rahaa ja omaisuutta noin kahden miljoonan euron edestä.

Rahansa voi saada takaisin

Varkailta omaisuuden takaisin saaminen on harvinaista. Pankit sen sijaan korvaavat tappioita tapauskohtaisesti uhrin huolimattomuudesta ja varomattomuudesta riippuen. Rahansa voi siis saada takaisin omavastuuosuudella vähennettynä, jos normaali tarkkaavaisuus ei ole varkauden estämiseen riittänyt.

- Puhelimista ja kukkaroista on pidettävä huolta. Pin-koodi on myös suojattava aina niin, että sitä ei kukaan muu näe, Laaksonen muistuttaa.

Pin-koodia ei pidä kuljettaa missään muodossa mukana. Varkaat löytävät Laaksosen mukaan naamioidutkin koodit helposti niin kukkarosta kuin puhelimestakin. Myös kortin käteisnostorajaa on verkkopankissa nykyään helppo alentaa.