1. yle.fi
  2. Uutiset

Uudenlainen hybridibussi vähentää joukkoliikenteen päästöjä

Lappeenrannassa rakennetaan kolmen oppilaitoksen voimin hybridibussi, jossa on nykyisiä kaupallisia versioita energiatehokkaampi hybridijärjestelmä. Kaupunkiliikenteen päästöjen uskotaan jopa puolittuvan uudenlaisen järjestelmän avulla.

liikenne
Turku markkinoi näyttävästi hybridibussejaan.
Turku markkinoi näyttävästi hybridibussejaan.YLE / Joona Haarala

Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Saimaan ammattikorkeakoulu ja Etelä-Karjalan ammattiopisto valmistavat yhteistyönä uudenlaisen hybridibussin.

Teknillinen yliopisto on kehittänyt nykyisiä kaupallisia versioita energiatehokkaamman hybridijärjestelmän, joka asennetaan käytettyyn linja-autoon. Tehokkuus perustuu pienempään polttomoottoriin ja tehokkaampaan akkukapasitettiin.

Saimaan ammattikorkeakoulu suunnittelee bussin sähkökoneiden mekaniikkaa ja komponenttien kiinnityksen runkoon. Etelä-Karjalan ammattiopisto puolestaan valmistaa ja asentaa komponentit testibussiin.

Muutostöissä käytetyn linja-auton moottori ja muu käyttötekniikka vaihdetaan. Testiajojen jälkeen bussia voidaan käyttää kuljettajakoulutuksessa ja tilausajoissa.

Päästöt puolittuvat

Projektin vastuullisen johtajan, professori Juha Pyrhösen mukaan nykyisissä kaupan hybridiajoneuvoissa on yleensä iskutilavuudeltaan noin 10 litran dieselmoottori. Uuden järjestelmän pohjana toimii 2,5-litrainen moottori.

- Se on täysin riittävä linja-auton voimalähteeksi, kun se yhdistetään tarpeeksi tehokkaaseen akkujärjestelmään, Pyrhönen toteaa.

Muutosten jälkeen linja-autoa voidaan ajaa sähkömoottorin tai polttomoottorin voimalla tai näiden yhdistelmällä.

Hankkeen projektipäällikön Marko Kasurisen mukaan kaupunkialueilla, missä liikenne pysähtelee toistuvasti, linja-autot voivat ajaa pelkällä sähköllä. Syrjemmällä dieselmoottori tuottaa riittävästi sähköä perusajoon.

- Tällöin hiukkaspäästöt vähenevät paikoissa, joissa ne tuottavat eniten ongelmaa, Kasurinen kertoo.

Kasurinen uskoo, että hybridijärjestelmän avulla on mahdollisuus puolittaa kaupunkiliikenteen päästöt nykyisestä.

Lue seuraavaksi