1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pienen vauvan syöpä koettelee koko lähipiiriä

Kun lapsi sairastaa syöpää, perheen arki muuttuu. Sitä rytmittävät jatkuvat sairaalareissut, infektiovaaran vuoksi tavallinen kaupassakäynti on kiellettyä ja ystäviäkin on paras tavata vain raikkaassa ulkoilmassa.

Kotimaan uutiset
Syöpä vei reippaan potilaan, Viljamin ja äiti Anne Kurhelan monelle sairaalareissulle.
Syöpä vei reippaan potilaan, Viljamin ja äiti Anne Kurhelan monelle sairaalareissulle.Olli Koski / Yle

Seinäjoella Anne ja Antti Kurhelan nuori perhe koki shokin vuosi sitten. Perheen esikoinen Viljami oli tuolloin kahdeksan kuukauden ikäinen ja hänellä todettiin harvinainen silmän verkkokalvon varhaissolusyöpä, retinoblastooma.

Silmän karsastus näkyi kyllä jo valokuvissa. Ei varhaisimmissa vauvakuvissa, mutta noin viiden kuukauden iästä lähtien. Aluksi perhe luuli silmän valkoisuuden johtuvat huonosta kamerasta.

- Viljami karsasti ja aina kun hän katsoi kauas, niin toinen silmä hakeutui ulkonurkkaan. Koska kasvain oli tiellä, silmä hakeutui sivulle. Se teki sellaista korjausliikettä. Toinen silmä oli ihan normaali, muistelee Anne Kurhela.

Sairauden myötä arki muuttui. Viljami matkasi yhtenään hoidoissa niin Seinäjoella, Tampereella kuin Helsingissäkin. Reissujen vähentämiseksi äiti opetteli jopa antamaan itse pakolliset pistokset. Lääkäri kielsi ihmisjoukoissa liikumisen.

Ystäviä tavattiin ulkona

- Viljami ei saanut käydä kaupassa eikä kauppakeskuksissa. Eikä oikein saanut kyläilläkään infektiovaaran vuoksi. Kesken hoitojen ei saanut tulla kipeäksi. Jos näin olisi käynyt, se olisi taas tiennyt sairaalakeikkaa ja sitä kyllä pyrki välttämään. Ystäviä ja tuttuja me tavattiinkin ulkona puistoissa, kertoo Anne Kurhela.

- Kyllä sitä sopeutuu, vaikka näin jälkikäteen itsekin ihmettelee kuinka.

Rankat hoidot purivat

Verkkokalvon varhaisolusyöpiä löydetään Suomessa noin viisi joka vuosi. Se on pienten lasten sairaus, josta paranee 95 prosenttia. Mitä aikaisemmin hoito aloitetaan sen parempi on ennuste. Viljami sai puolen vuoden aikana solumyrkkyä ja laserhoitoa, leikkausta ei tarvittu.

- Toinen silmä on pysynyt terveenä ja sairas silmä on puhdas. Viime lokakuussa kasvain tosin lähti uusiutumaan, mutta sen jälkeen kaikki on mennyt hyvin, sanoo Anne Kurhinen. Onni on myöskin se, ettei Viljamin kohdalla ole kyse perinnöllisestä taudista.

Lue seuraavaksi