1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kinahmo, Polvijärvi

Höytiäisestä syntyi kaunis Kinahmon kylä

Järvenlaskukylä Kinahmo on maisemaltaan erikoinen pohjoiskarjalainen kylä. Koulun oppilaille ei ole pulkkamäkiä liialti, maisema on paikoitellen kuin Pohjanmaalla. Viikon kylä-visiitti teki nopeasti selväksi, että kylällä eletään ja puuhataan yhä innolla, vaikka väkiluku on huvennut neljänsadan tuntumaan.

Kinahmo, Polvijärvi
Kinahmolaisia Honkapirtillä.
Kinahmolaisia rakkaalla Honkapirtillään keväällä 2013. Raili ja Maire Welling, Heli Laakkonen, Matti Nuutinen, Markku Lehikoinen ja Heidi Turunen.Siru Päivinen / YLE Pohjois-Karjala

Kun Pohjois-Karjalassa ajelee Kinahmon kylälle, Polvijärveltä 15 kilometriä kohti itää, kertovat isot peltomaisemat, että maanviljelys on ollut voimallinen elinkeino alueella. Paitsi pellot, myös järvi on leimallinen osa Kinahmon maisemaa. Talvella ei autossa välillä tiedä varmaksi, onko tien vierellä pelto vai järven ranta; puna-vihreistä väyläviitoista voi toki päätellä jotain.

- Kaunistahan meillä on talvellakin, vaan ajelepa kesällä uudestaan tänne niin varmasti ihastut. Höytiäinen on kahta puolta tätä niemikylää, joten silmänruokaa riittää. Rannat tuovat meille myös kesäasukkaita, joten kylänraittikin on kesällä vilkkaampi, kertoo kyläyhdistyksen puheenjohtaja Markku Lehikoinen.

Kylätalo Honkapirtin kahviossa kyläläiset säestävät kyläpäällikköä, ja usuttavat vieraita käymään erityisesti Koronniemessä suvikelillä uimapuku mukana, sieltä löytyy kuulema katsottavaa ja hyvä uimaranta.

Syntymäpäivät vuoden joka päivä

Kinahmossa on vilkkaimmillaan ollut asukkaita reilusti yli tuhat, ja alueelle on asutettu evakkoja useammalle tilalle. Viljeltävää peltoa kylä sai syntymälahjakseen. Kinahmo nykymuodossaan syntyi kuin Höytiäisen vesiä purkautui järvenlaskun myötä Saimaan vesistöön vuonna 1859. Viljelykelpoista tasamaata saatiin useammankin suuren kylän tarpeisiin.

- Nyt meitä kinahmolaisia aikuisia on aika tarkkaan 365, jokaiselle riittäisi oma syntymäpäivä vuoden kalenterista. Lapsia on muutama kymmen tulevaisuuden turvaksi. Koulu on vielä kylällä, mutta sen tulevaisuus on vaakalaudalla. Oppilasmäärä näyttää painuvan lähitulevaisuudessa ainakin hetkeksi alle 20 oppilaan, Lehikoinen kertoo.

Puolet kyläläisistä näyttelee

- Leikillään voi sanoa, että ainakin puolet kinahmolaisista on näyttelijöitä. Vuonna 1976 perustettu harrastajateatteri toimii Kinahmon vanhan koulun, nykyisen Kulttuuritalon pihapiirissä. Joka vuosi on ollut näytelmä, parhaina kaksikin, kertoo Teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Matti Nuutinen.

Ensi kesän näytelmää ohjaa uusi ohjaaja, Päivi Voutilainen ajelee Kinahmoon naapurikylältä. Teatterin tekemisen palo veti aikanaan ensin näyttämölle kinahmolaisten joukkoon, nyt Voutilaisen käsissä on tulevan kesän kesäteatterikappaleen kokoon hiominen.

Viljelystä ja eläimiä kylällä edelleen on ainakin sen verran, että hevoset, siat ja kanat kesäteatterin esityksiin on tarvittaessa saatu omalta kylältä.

- Ja löytyy täältä lampaitakin. Meidän tilalla on noin 200 lammasta ja Heidi Turusen hoivissa heidän tiluksillaan 90. Heidin katrasta vasta kasvatellaan, meillä on jo vakiintuneempi luku kasassa, kertoo Heli Laakkonen.

Hevosvoimin kesällä ja talvella

Heli toimii myös Virkistys Hevostelijat- yhdistyksen puheenjohtajana, ja työn alla on melkoinen spktaakkeli: Kinahmo Winter Horse Show 2013.

- Me olemme aikamme ajelleet hevostrailerit auton perässä täältä Kinahmosta milloin Kiihtelysvaaraan, milloin muuanne hevostapahtumiin. Sitten ajateltiin, että kulkevathan ne toistenkin autot, jospa välillä muut ajelisikin hevosineen meille päin. Täällä on loistavat maastot ja paikat ratsastaa; niin matkaratsastuskisat kuin talven hiihtoratsastustapahtumakin on aika kätevää järjestää, Heli Laakkonen kertoo.

Laakkonen kiittää kylän väkeä tapahtumien tukemisesta. Yhdessä syntyy aina enemmän, kun Martat kahvittavat ja osaajat järjestävät äänentoiston, ajanoton ja muut tarpeelliset tukihommat.

- Maaliskuun yhdeksäs päivä on jälleen tarjolla koko perheen ulkoilutapahtuma. Kello 11 aloitamme tämän talven hiihtoesteratsastuskisat, paikanpäältä Honkapirtiltä löytyy myös buffet ja makkaranpaistoa varten nuotio. Ratsukoiden ilmoittautumisia toivotaan 2.3. mennessä, Laakkonen kutsuu.