1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Katso paljonko ikäisilläsi sinkuilla on asuntolainaa

Haluatko tietää, paljonko sinun ikäisilläsi sinkuilla on keskimäärin asuntolainaa? Yle Uutisten sinkkulaina-selvityksestä saat tietää, paljonko omassa kaupungissasi asuvilla sinkuilla on asuntolainaa. Näet myös miten velkaantuneita ikätoverisi ovat eri puolilla Suomea.

Tekijät

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.Lähde: Asuntovelalliset yhden hengen asuntokunnat kunnittain 2011, Tilastokeskus.

Asunnosta koti

36-vuotias Teemu Lamminheimo muutti 80-neliöiseen kolmioon Espoon Lippajärvelle pari vuotta sitten. Lainaa on nyt jäljellä 240 000 euroa.

- Tunnetun arkkitehdin suunnittelema laadukas kohde herätti mielenkiintoni. Koko yhtiön ulkonäkö on persoonallinen ja materiaalit kestäviä, hän kertoo.

- Asunnosta kodin tekevät pienet, perisuomalaiset asiat: piha, nurmikko, postilaatikkoon kolahtava aamuinen sanomalehti. Omat esineet, kuten valokuvat, kantavat mukanaan elämänhistoriaa.

- Lainasta ei kannata liikaa stressata, Lamminheimo sanoo. Korkojen nousuun hän kertoo varautuneensa korkokatolla ja tarkalla taloudenpidolla.

"Tää vaan jotenkin kolahti"

Katja Jäntti sanoo, että hänen asuntonsa tuntui heti kodilta. Kuva: Katja Jäntin arkisto

42-vuotias Katja Jäntti puolestaan on asunut kerrostalossa Turun Haritussa vuodesta 2004. Lainaa on jäljellä 55 000 euroa.

- Aluksi lainassa oli lainaturva. Reilu vuosi sitten vaihdoin pankkia ja siirsin myös lainani, silloin sain erittäin hyviä neuvoja, enkä enää ottanut lainaturvaa.

- Kävin katsomassa ehkä kolmea asuntoa ennen tätä, nekin oli ihan ok kaikki, mutta sijainti ei ollut niissä niin kiva kuin tässä ja niissä muissa olisi ollut myös remontoitavaa. Tää vaan jotenkin kolahti, kun astuin ovesta sisään niin tuntui heti kodilta. Saattoi johtua osaksi myös siitä, että edellisillä omistajilla oli hyvin samantyylinen sisustusmaku kuin mulla, Katja Jäntti sanoo.

- Asuntolainan ottaminen yksinään on mielestäni tietynlainen riski. Toisaalta olen aina ajatellut, että on kuitenkin mukavampi maksaa lainaa, koska aikanaan asunto on sitten kokonaan oma, kun taas vuokralla asuessa raha menisi ns. hukkaan. Ja koska tämä on mun ensiasunto niin korkovähennykset ovat hiukan suuremmat.

Muokattu kello 10.36. Korjattu virhe kuntatietoihin välillä Länsi-Turunmaa-Parikkala.