1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruokaskandaali laajenee - hevosta valmisruoissa myös Norjassa ja Itävallassa

Kolme Norjan suurinta kauppaketjua kertovat, että hevosenlihaa on löydetty niillä myynnissä olleista pakastelasagneista. Itävallassa Lidl on vetänyt myynnistä saksalaisvalmisteiset tortellinit, kun niistä löytyi hevosenlihaa.

Myös Norjassa ja Itävallassa on löydetty hevosenlihaa valmisruoista, joiden piti tuoteselosteen mukaan sisältää naudanlihaa.

Norjassa on löytynyt hevosenlihaa pakastelasagnesta. Maan kolme suurinta kauppaketjua NorgesGruppen, Coop ja Rema 100 kertovat, että hevosenlihaa on löydetty niiden kaupoissa myydyistä tuotteista. NorgesGruppenin mukaan lasagnea on myyty First Price -merkin alla.

Kyseinen tuote on jo vedetty pois myynnistä. Hevosenlihaepäilyt heräsivät viime viikolla.

- Kun saimme tietää, että olemme yhden sellaisen yrityksen asiakkaita, joka kytkeytyy hevosenlihatapaukseen, vedimme välittömästi pois aterian kaupoistamme ja jakelustamme, Norgesgruppenin viestintäpäällikkö Per Roskifte kertoo uutistoimiso Reutersille.

Yhtiö lähetti tuotteet anaysoitavaksi ja sai vahvistuksen hevosenlihasta perjantaina.

- Saimme lihan valmistajalta, joka on Luxemburgissa ja joka sai väärin merkityt raakatuotteet sen alihankkijoilta, Roskifte sanoo. Norgesgruppen sanoi, ettei se vielä tiedä, aikooko ryhtyä oikeustoimiin.

Norjassa myynnistä vedetyt valmisruoat valmisti ranskalaisyhtiö Comigel. Se on valmistanut myös elintarvikeyhtiö Findusille lasagnet, joista löytyi hevosenlihaa. Lihan toimitti ranskalainen Spanghero-yhtiö, jota Ranskan hallitus torstaina syytti hevosenlihan myymisestä tietoisesti naudanlihana. Spanghero kiistää syytöksen ja sanoo joutuneensa itse huijatuksi.

Itävallassa puolestaan saksalainen kauppaketju Lidl vetää myynnistä saksalaisen Guston valmistamat naudanlihatortellinit, kun niistä löytyi jäämiä hevosenlihasta. Itävallan viranomaisten mukaan hevosenlihan määrää ei vielä tiedetä ja yksityiskohtia kerrotaan ensi viikolla.

Naudanlihana markkinoitua hevosenlihaa on löytynyt pakastevalmisteista jo Britanniassa, Sveitsissä ja Saksassa. Tätä ennen hevosenlihaa löytyi pakastehampurilaisista Britanniassa ja Irlannissa.

Britanniassa lisää tapauksia

Myös Britanniassa ruokaskandaali on laajentunut. Hevosenlihaa on löytynyt lasagnesta ja hampurilaisista joita on tarjottu yhden hotelli- ja ravintolayhtiön palveluissa. Myös Pohjois-Englannissa on todettu hevosenlihaa kouluruuaksi tarkoitetusta lihaperunasoselaatikosta.

Britannia kertoi perjantaina, että yhteensä 29:stä tuotteesta löytyi hevosenlihaa kaikkiaan 2501:stä tutkitusta naudanlihatuotteesta. Britannian elintarvikeviraston mukaan valtaosa naudanlihatuotteista ei siis sisällä hevosenlihaa.

- Esimerkit ovat täysin mahdottomia hyväksyä, mutta ne ovat poikkeuksia, viraston johtaja Catherine Brown.