1. yle.fi
  2. Uutiset

Puutteellisista halleista isot laskut omistajille

Ratsastustallit ja muut hallien omistajat ovat joutuneet maksamaan isoja summia maneesien ja hallien korjauksista. Maksumiehiksi joutuneet hallien omistajat ihmettelevät sitä, ettei rakentaja joudu vastuuseen viallisen hallin toimittamisesta.

Kotimaan uutiset
Kiviharjun tilalla on uusi maneesiYLE / Anna Huittinen

Kotkan Ratsastajat ry selvitti maneesiensa kunnon sen jälkeen, kun urheiluhallin katto romahti Järvenpäässä kolme vuotta sitten. Ratsastusseuran oma maneesi oli myös sortunut vastikään lumen painosta.

Tarkastuksessa selvisi, että eräässä seuran hallissa, jonka oli toimittanut Nordic Hall -yritys, oli vakavia puutteita.

- Selvityksessä todettiin, että halli ei ollut rakennusmääräysten mukaisesti suunniteltu. Me selvisimme silloin onnella onnettomuudessa, mutta jälkiselvittelyjä tehtiin monta vuotta, Kotkan Ratsastajien puheenjohtaja Kai Kakko kertoo.

Hallivalmistaja ei suostunut maksamaan korjauksia, ja korjaustyöt kaatuivat ratsastusseuraan kontolle.

- Hallin valmistajan lakimiehet olivat sitä mieltä, että halli on turvallinen käyttää, koska se on ollut tähänkin asti turvallinen. Näinhän asia ei ollut, Kai Kakko sanoo.

Ratsastusseura joutui lopulta korjaamaan hallin omalla kustannuksellaan. Korjausurakka tuli maksamaan seuralle yli 20 000 euroa.

- Se on urheiluseuralle todella merkittävä summa. Sen olisi voinut käyttää nuorison toimintaan tai johonkin muuhun paljon järkevämpään kuin toisten jälkien paikkaamiseen, Kai Kakko sanoo.

Samoihin aikoihin myös Harjun oppimiskeskus Virolahdella joutui korjaamaan Nordic Hall Oy:n toimittaman maneesin. Kiinteistöpäällikkö Ilkka Päkin mukaan oppimiskeskukselle kertyi urakasta maksettavaa yli 100 000 euroa.

Korjaaminen on omistajan vastuulla

Kotkassa tarkastettiin pari vuotta sitten viitisentoista Nordic Hall Oy:n rakentamaa hallia, minkä seurauksena toistakymmentä hallia määrättiin korjattavaksi. Puutteita löytyi esimerkiksi satamassa sijaitsevista halleista.

Rakennustarkastaja Vesa Yrjösen mukaan hallien rakentaja kieltäytyi korjaustoimista, joten urakat kaatuivat omistajien niskaan. Tähän mennessä lähes kaikki korjaukseen määrätyistä halleista on kunnossa, lukuunottamatta kahta satamaoperaattori Containersteven hallia, jotka on asetettu käyttökieltoon.

Rakennuslain mukaan omistaja on vastuussa siitä, että rakennus on suunniteltu ja rakennettu määräysten mukaan. Jos rakennus on puutteellinen, se pitää joko korjata tai asettaa käyttökieltoon.

Kotkan Ratsastajien puheenjohtaja Kai Kakko uskoo, että Suomessa on monia Nordic Hall Oy:n rakentamia halleja, joita ei ole vielä korjattu. Yhtiö on konkurssissa, joten korvauksia lienee turha odottaa.

- Se tässä eniten harmittaa, että ei ollut mitään instanssia, mikä olisi vienyt asiat ihan loppuun asti. Pitääkö aina jotain katastrofaalista tapahtua, ennen kuin asia menee loppuun asti? Kakko kysyy.

Lue seuraavaksi