Hämäläiset aikovat huiputtaa Matterhornin ja Mont Blancin

Kymmenen hämäläistä seikkailijaa kokoaa ja kokeilee varusteita, pitää yllä kuntoa ja opiskelee Alppeja. Tawastia Expedition on samanhenkisten kiipeilijöiden retkikunta, jolla ovat takana Ecuadorissa Andit ja edessä Länsi-Euroopan korkeimmat huiput.

ilmiöt
Cotopaxin rinteellä Andeilla vuonna 2010
Tawastia Expedition
Andeilla Cotopaxin huipulla vuonna 2010
Janne Lindholmin ja Antti Astrénin haastattelu

Hämäläisen Tawastia Expeditionin retkikunnan jäsenet ovat eri ikäisiä ja erilaisissa ammateissa, mutta heitä yhdistävät samat arvot. Ja useita laskuvarjojääkärin tausta. Yhteiset arvot joiden avulla seuraava tavoite Alpeilla onnistuu ovat hyvinvointi, ystävyys ja tavoitteellisuus.

Edellisen retken tavoitteina syksyllä 2010 olivat Ecuadorissa Cotopaxin ja Chimborazon huiput. Lähes kuuden kilometrin korkeuteen kohoava Cotopaxi on Ecuadorin toiseksi korkein tulivuori ja yksi maailman korkeimmista aktiivisista tulivuorista. Chimborazo on Ecuadorin korkein vuori, siellä päiväntasaaja kipuaa korkeammalle kuin missään maailmassa. Huippu on 6310 metriä merenpinnasta.

Koskaan ei yhteishenki Andeilla rakoillut

- Kyllä tässä on vähän omien rajojen hakemista. Ystävyys on varmaan tärkein yhdistävä tekijä, ja sitten jonkinlainen seikkailuhenki, miettii Janne Lindholm.

- Kaikessa ovat takana yhteiset arvot. Tietty pilke ja kaverin kannustaminen täytyy löytyä joka paikassa, vaikka lunta tulisi vaakatasossa, olisi pakkasta, vilu ja nälkäkin. Tavoitteellisuus tulee siitä, että huippua tavoitellaan. Ja oma tavoite on kunnon kohentaminen. Kun vielä on mahdollisuus tehdä, on viimeiset aika näyttää itselle, että voi tehdä melkein mitä vain kun oikein yrittää. Hyvinvointi näkyy siinä, että kun itse voi hyvin, se säteilee myös ympäristöön, summaa Antti Astrén arvoja.

- Kertaakaan ei Ecuadorissa tullut mitään riitaa, vaikka esimerkiksi ruoka- ja juomapuoli oli välillä vähän heikoilla ja retki raskas. Huipulle pääsi kaksi kiipeilijää, jotka saivat sellaisen kokemuksen, jota voi vanhainkodissakin muistella. Yksi jäsen sairastui vuoristotautiin, mutta onneksi kaikki meni hyvin. Vaikka olisi kuinka hyvä kunto, se ei ratkaise huipulle pääsyä, siihen vaikuttaa monta tekijää, kertoo Janne Lindholm.

- Olemme keskustelleet muutaman koulun kanssa, että olisi hieno päästä puhumaan mitä tarkoitamme vaikka hyvinvoinnilla, tavoitteellisuudella ja ystävyyden merkityksellä. Tarjoudumme myös pitämään teemoista vaikka tyky-päiviä, lupaa Antti Astrén.

Syyskuussa Alpeille

- Mont Blanc valikoitui aika helposti seuraavaksi kohteeksi, onhan se läntisen Euroopan korkein huippu. Ja vaikka Matterhorn ei ole kaikkein vaikein, se herättää ihan ulkomuodollaan kunnioitusta. Itse tavoittelen Mont Blancia. Ihan kunnon mukaan pitää harkita Matterhornia, mitään riskejä siellä ei oteta, sanoo Antti Astrén.

Mont Blanc Italian ja Ranskan rajalla on Länsi-Euroopan ja Alppien korkein huippu 4 810 metriä merenpinnasta. Huippu on osa suurempaa Mont Blancin massiivia, josta nousee useita 4 000 metrin korkeuden ylittäviä huippuja.

Matterhorn on vuorenhuippu Etelä-Sveitsissä Italian rajalla, Valais'n Alpeilla. Sen korkeus on 4 478 metriä. Jyrkkärinteinen Matterhorn on Euroopan tunnetuimpia vuoria ja suosittu matkailukohde lähinnä jylhän hammasmaisen muotonsa ansiosta.

- Tämä projekti alkoi perusteellisella lääkärintarkastuksella. Ei matka joka päivä mielessä ole, mutta ainakin joka toinen päivä. On tämä noviisina niin iso kokemus ja haaste. Minulle yksi motivaattori on se, että minun on saatava itseni sellaiseen kuntoon, että voin ja kehtaan lähteä matkaan, ettei kenenkään nyt tarvitse ruveta kantamaan, kertoo Antti Astrén.

- Huippu on tietenkin iso unelma, mutta kuten sanottu, mitään riskejä ei lähdetä ottamaan. Jos olosuhteet ovat huonot ja vaikka huippu olisi 50 metrin päässä, jos on syytä kääntyä takaisin niin käännymme takaisin. Pidämme kirkkaana mielessä, ettei sinne lähdetä näyttämään, että olemme kovia jätkiä, korostaa Janne Lindholm.