Rakennustarkastaja: Omistajien tiedotettava riskihalleista

Rakennustarkastaja Jarkko Hannunen kehottaa omistajia tarkastamaan hallinsa rakenne ja olemaan tarvittaessa yhteydessä kuntansa rakennusvalvontaan. Hannusen mukaan rakennuksen turvallisuudesta vastaa omistaja eikä kunnilla ole resurssia tarkastaa jokaista hallia.

Kotimaa
Junkohalli,
Yle/ Tiina Rantamartti

Kuntien rakennusvalvonnan mukaan hallien turvallisuudesta vastaavat omistajat.

- Rakennuksen omistajalla on aina velvollisuus pitää rakennus sellaisessa kunnossa, että se täyttää turvallisuuden ja terveellisyyden vaatimukset. Omistajien kautta selviää, onko esimerkiksi Keminmaan kunnan alueella vastaavia halleja jossain muussa käytössä kuin maneesina. Minun tietoni mukaan hallitoimittaja on toimittanut halleja muuhunkin kuin käyttöön, sanoo Keminmaan rakennustarkastaja Jarkko Hannunen.

Kunta ei voi tarkastaa jokaista hallia

Hannusen mukaan kunnalla ei ole resurssia alkaa tarkastaa jokaista hallia.

- Ei missään nimessä. Hallejahan on vaikka kuinka paljon ympäri kuntaa. Missään rekisterissä ei ole tietoa hallin toimittajasta. Kiinteistön omistajan pitää tarkastaa, onko itsellä kyseisen kaltainen halli, hän vastaa.

Hannunen kehottaa omistajia tarkastamaan, ovatko heidän hallinsa rakenteeltaan samanlaisia kuin Isola-nimellä myydyt sortuneet ratsastusmaneesit.

- Jos on, niin omistajan on syytä ottaa yhteys rakennusvalvontaan. Sitten katsotaan pitääkö halli laittaa käyttökieltoon vai onko syytä tehdä ulkopuolinen rakenteiden tarkastus, että se täyttää turvallisuusvaatimukset, hän neuvoo.

Ympäristöministeriöltä tarkastusmääräys

Asuntoministeri Krista Kiurun mukaan ympäristöministeriö on määrännyt käyttökieltoon Laukaalla romahtaneen hallin tyyppiset maneesit. Lisäksi ministeriö antanut välittömän määräyksen tarkastaa samantyypiset hallit.

Pahimpien arvioiden mukaan Suomessa saattaa olla jopa satoja halleja, joiden rakenne on samanlainen kuin sortuneissa maneeseissa.

Myös ministeri painottaa kiinteistönomistajien omaa vastuuta omistamistaan rakennuksista.