Finnlines: Panssarivaunujen osat havaittiin Antwerpenin satamassa

Finnsun-aluksen lasti havaittiin Syyriaan matkalla olevaksi sotilasvälineistöksi Belgiassa. Rahti palautettiin Suomen lakien mukaan Helsinkiin.

Kotimaa

Varustamoyhtiö Finnlinesin mukaan panssarivaunujen varaosat löytyivät M/S Finnsun -aluksesta Antwerpenin satamassa Belgiassa. Osat löytyivät rutiinitarkastuksen yhteydessä 3. tammikuuta Antwerpenissä.

EU:n neuvoston päätös kieltää aseiden ja kaikenlaisten sotilastarvikkeiden viennin Syyriaan. Tämän vuoksi rahtia ei purettu Antwerpenissä, eikä rahtia voinut palauttaa Suomen lakien mukaan Pietariin, mistä se oli lähtöisin, Finnlines kertoo.

Rahti pidettiin aluksessa ja tuotiin Helsinkiin purettavaksi, yhtiö sanoo tiedotteessaan. Finnlines sanoi ottaneensa yhteyttä välittömästi Suomen tulliin.

Yle Uutiset ei tavoittanut Finnlinesin edustajaa perjatai-iltana.

Valtiollinen asevientiyritys kiistää

Venäjän valtiollinen asevientiyritys Rosoboronexport sanoo, ettei heillä ole tietoa asiasta. Rosoboronexportin tiedottaja Vjatsheslav Davidenko kiistää uutistoimisto Reutersille, että valtiollinen asevientiyritys olisi myynyt panssarivaunujen varaosia Syyriaan. Davidenko sanoi myös, että osat on voitu sekoittaa joihinkin muihin varaosiin.

- Varaosien lähettäminen Suomen kautta ei ole mitenkään loogista. Sitä paitsi on vaikea sanoa välittömästi, minkälaisista varaosista olisi kysymys. Ne saattavat näyttää panssarivaunun varaosilta, mutta todellisuudessa ne saattaa olla tarkoitettu toisenlaisiin järjestelmiin, Davidenko sanoi Reutersille puhelimitse.

Venäjän aseviennistä vastaa valtiollisen yrityksen lisäksi useita muita kaupallisia yhtiöitä.

Rahti tutkittiin Helsingin Vuosaaren satamassa 9. tammikuuta. Kontista löytyi panssarivaunujen varaosia. Tapauksessa epäillään puolustustarvikkeiden maastavientirikosta ja säännöstelyrikosta. Tähän mennessä jutussa on kuultu epäiltyinä aluksen kolmea kapteenia ja yhtä perämiestä. He ovat kaikki suomalaisia.