Väkivaltaan ja vuokratyöhön liittyvät työtapaturmat ovat lisääntyneet

Työelämän muutokset synnyttävät työpaikoille uudenlaisia terveys- ja turvallisuusriskejä. Tutkijan mukaan työtapaturmista kerättyä tietoa ei hyödynnetä riittävästi tapaturmien torjunnassa.

Kotimaa
Työtapaturma
Piia Holmgren / YLE

- Kun epätavalliset työsuhteet lisääntyvät ja työväestön rakenne muuttuu, muuttuvat myös työelämän turvallisuusriskit, sanoo Tampereen teknillisen yliopiston tutkija Noora Nenonen.

Väkivaltaan tai vuokratyöhön liittyvien työtapaturmien määrä suhteessa työntekijöiden ja tehtyjen työtuntien määrään on kasvussa. Niiden osuus kaikista työpaikkatapaturmista on silti pieni.

Kunta-alan työtapaturmat sekä liukastumiseen, kompastumiseen tai putoamiseen liittyvät työtapaturmat ovat jo pitkään muodostaneet merkittävän osan kaikista työtapaturmista Suomessa.

Nenosen väitöskirja tarkastettiin perjantaina Tampereella.

Tieto tapaturmista jää käyttämättä

Tampereen teknillisen yliopiston tutkijan Noora Nenosen mukaan työtapaturmista kerättyä tietoa ei hyödynnetä riittävästi tapaturmien torjunnassa.

- Pitäisi pystyä ottamaan huomioon useammalle ammatille ja työtehtävälle tyypilliset, erilaiset työturvallisuusriskit, Nenonen sanoo.

Nenonen sanoo, että tapaturmista kerättyä tietoa olisi valtakunnallisella tasolla saatavissa. Esimerkiksi Tapaturmavakuutuslaitosten liiton ylläpitämä tietokanta sisältää kattavasti tietoa työtapaturmista.

Kyselytutkimuksen mukaan 15 prosenttia verkkosovelluksen käyttäjistä ei ollut lainkaan muistanut tätä mahdollisuutta. Toiset toivoivat helpommin käytettävää tietokantaa.

- Tietoa voitaisiin hakea ja tuottaa myös muilla menetelmillä, kuten tapaturmakuvausten analysoinnilla, Nenonen sanoo.

Vuonna 2011 Suomessa korvattiin lakisääteisestä työtapaturmavakuutuksesta yhteensä 138 264 työtapaturmaa. Tapaturmien määrä ei ole vähentynyt toivotusti.