Ex-asuntoministeri Vapaavuori: Maneesivaroitus välitettiin kuntiin

Jan Vapaavuoren mukaan kukaan ei voi varmuudella tietää kaikkien kuntien rakennusvalvontaviranomaisten suhtautumisesta onnettomuustutkintakeskuksen varoitukseen kesältä 2010.

Kotimaa
Jan Vapaavuori
Jan Vapaavuori.Yle

Aiempi asuntoministeri Jan Vapaavuori sanoo, että onnettomuustutkintakeskuksen varoitus kesäkuulta 2010 toimitettiin kuntiin alle viikossa.

Jan Vapaavuoren mukaan ympäristöministeriö välitti onnettomuustutkintakeskuksen havainnot aluehallintoviranomaisille. Laukaan tapauksessa sikäläinen aluehallintoviranomainen on toimittanut onnettomuustutkintakeskuksen havainnot Laukaan kunnalle.

- Onnettomuustutkintakeskus toimi tässä täysin asianmukaisesti. Myös ministeriö toimi asianmukaisesti. Käsittääkseni myös ely-keskukset toimivat asianmukaisesti. Mutta sitten, onko kaikissa kunnissa suhtauduttu asiaan riittävällä vakavuudella, sitä ei voi varmaan kukaan tietää.

Vapaavuoren mukaan onnettomuustutkintakeskus välitti viestin, jonka mukaan Liedossa romahtaneen maneesin kanssa samantyyppisiä maneeseja on Suomessa tiettävästi muuallakin.

Tiedon levittämisen uskottiin riittävän

Aiempi asuntoministeri sanoo, että onnettomuustutkintakeskuksenkin lähtökohta oli, että tiedon levittäminen riittää.

- Onnettomuustutkintakeskuskaan ei viestissään enempää esittänyt. He eivät lähteneet siitä, että riski olisi niin suuri, että pitäisi ryhtyä jämäkämpiin toimenpiteisiin vaan ennen kaikkea tiedon välittäminen, sanoo Vapaavuori.

Vapaavuori muistuttaa, että lähtökohtaisesti rakennuksen omistaja on vastuussa rakennuksen turvallisuudesta ja kunnosta. Rakennusten omistajat ovat ainakin osin laiminlyöneet tarkastusvastuunsa, koska romahduksia on tapahtunut.

- Eihän muuten tällaisia romahduksia olisi syntynyt. Vielä surullisempaa on se, että isojen hallien romahduksista ei ole vielä opittu. Omistajat, joilla on samantyyppisiä halleja, eivät ole ryhtyneet tarvittaviin toimenpiteisiin.

Vapaavuori pitää romahduksia kuitenkin edelleen yksittäistapauksina.