1. yle.fi
  2. Uutiset

Maan painovoima voi muuttaa DA14 -asteroidin muotoa

Suurikokoinen DA14 -asteroidi ohittaa kello 21.24 Maan harvinaisen läheltä. Suomalaistutkijat ovat ensimmäisten joukossa seuraamassa maan ohittavaa asteroidia.

tiede
Nasan havainnekuva asteroidi 2012 DA14:sta.
Asteroidi 2012 DA14 ohittaa Maan vajaa 28 000 kilometrin korkeudessa maan pinnalta.NASA

Norjan Tromssassa ollaan eturintamassa seuraamassa halkaisijaltaan 45-metristä asteroidia. Asteroidi tulee ensimmäisenä näkyviin Tromssan tutkaan.

- Se tulee tuolta Intian valtameren yli tänne päin ja kun maapallo pyörii, niin se lopulta näkyy Amerikan tutkillekin, kertoo tutkija Lassi Roininen.

Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorion suomalaistutkijat Lassi Roininen ja Juha Vierinen ovat mittaamassa Tromssassa sijaitsevalla EISCAT-järjestön suurtehotutkalla DA14 -asteroidin lentorataa, pyörimistä ja muotoa.

Mittauksia törmääjäasteroidien varalta

Nasan tutkijat ovat seuranneet asteroidia keväästä 2012 lähtien. Tapaus on harvinainen, sillä yleensä tämän kokoluokan asteroidit havaitaan vasta muutama päivä ennen ohitusta. Asteroidin ainutkertaista ohilentoa tutkitaan tarkkaan muun muassa niin sanottujen törmääjäasteroidien vaaran vuoksi.

- Tietenkin tällaiset asteroidit ovat jollakin tavalla vaarallisia maapallolle, ja näitä on hyvä mitata tarkkaan, jotta niiden rata pystytään mittaamaan pitkälle tulevaisuuteen, kertoo tutkija Juha Vierinen.

Asteroidi DA14 ohittaa maapallon vajaan 30 000 kilometrin päästä eli lähempää kuin taivaalla olevat viestintäsatelliitit. On spekuloitu selviääkö asteroidi ohituksesta ehjänä. Vaaraa asteroidista ei kuitenkaan pitäisi syntyä, vaikka se hajoaisikin palasiksi.

- Ei ne palaset maahan törmäisi, ei sen takia kannata olla peloissaan. Lähinnä tämä on tieteellisesti mielenkiintoinen tapahtuma, Roininen toteaa.

Asteroidi saattaa olla "löysä kasa soraa"

Asteroidin rata kuitenkin muuttuu Maan painovoimakentässä ja mahdollisesti myös sen muoto voi muuttua.

- Jos tämä asteroidi on tällainen löysä kasa soraa, niin se saattaa muuttaa muotoaan maapallon gravitaation vaikutuksesta. Todennäköisesti se ei kuitenkaan ihan kauheasti muutu, Vierinen toteaa.

Jos asteroidi törmäisi maahan, vastaisi törmäys ydinpommia.

- 1908 Siperiaan Tunguskaan tuli samankokoinen asteroidi ja se kaatoi 2000 neliökilometrin alueelta puut matalaksi, eli tämä olisi hyvin vaarallinen jos se tulisi maahan, Roininen sanoo.

Asteroidi on lähimmillään maapalloa illalla kello 21.24 Suomen aikaa. Tromssassa tutkijat seuraavat asteroidin lentorataa Suomen aikaan iltakymmenestä aamukymmeneen.

Lue seuraavaksi