Napoleonin kihlasormus huutokaupataan Pariisissa

Napoleonin perhe ei koskaan hyväksynyt avioliittoa Joséphinen kanssa. Kihlasormus oli halpa, koska Napoleon oli liiton solmimisaikaan melko varaton.

Ulkomaat

Napoleon Bonaparten ensimmäiselle vaimolleen Joséphinelle antama kihlasormus huutokaupataan Pariisissa ensi kuussa, kertoi huutokauppakamari Osenat perjantaina.

Melko yksinkertaisessa kultasormuksessa on kaksi päärynänmuotoista kiveä: timantti ja safiiri. Sormuksen hinnan arvellaan nousevan 12 000 euroon.

- Siihen aikaan Napoleonilla oli hyvin vähän rahaa. Sormus on erittäin tavanomainen, sanoi huutokauppakamarin historiallisten esineiden asiantuntija Jean-Christophe Chataignier.

Napoleon avioitui Joséphinen kanssa 9. maaliskuuta 1796 vain muutamia päiviä kihlauksen julkistamisen jälkeen. Joséphine oli ranskalaisaristokraatti Alexandre de Beauharnaisin leski. Napoleonin perhe ei katsonut liitoa hyvällä silmällä, sillä leski oli Napoleonia vanhempi ja hänellä oli kaksi lasta. Kaksi päivää häiden jälkeen Napoleon lähti johtamaan Ranskan armeijaa Italiaan.

Pariskunta erosi 1810, kun Joséphine ei tullut raskaaksi. Huolimatta lukuisista suhteistaan, uudesta avioliitostaan ja maastakarkoituksestaan, Napoleon ei koskaan unohtanut Joséphineä. Hänen kuolinvuoteensa vieressä olleiden mukaan Napoleonin viimeiset sanat olivat "Ranska. Armeija. Armeijan komentaja. Joséphine."

Lähteet: AFP