1. yle.fi
  2. Uutiset

Meteori aiheutti Venäjällä miljoonavahingot - vammoja yli tuhannelle

Perjantaiaamuna Venäjälle pudonnut meteori aiheutti eniten vahinkoja Tsheljabinskin ja Kopeiskin kaupungeissa sekä joissakin kylissä, kertoo alueella vieraileva hätätilaministeri Vladimir Putshkov.

Ulkomaat
Tsheljabinskin lähistölle pudonnut meteoriitti tallentui amatöörikuvaajan videolle.
Venäjällä perjantai-aamuna havaittu meteori aiheutti suuren paineaallon räjähtäessään ilmakehässä. Video: Reuters-TV

Venäjällä perjantaiaamuna maahan pudonnut meteori aiheutti yli 400 miljoonan ruplan eli kymmenen miljoonan euron vahingot, kertoo hätätilaministeri Vladimir Putshkov. Noin 1 200 ihmistä sai eriasteisia vammoja, etupäässä rikkoutuneesta lasista.

Putshkovin mukaan pahiten kärsivät Tsheljabinskin ja Kopeiskin kaupungit sekä jotkut kylät.

Selkeämpi kuva vahingoittuneiden rakennusten määrästä saadaan lauantaina, kertoi ministeri, joka matkusti perjantaina alueelle.

Hätätilaministeriö kertoo uutistoimisto Itar-Tassille, että noin 3 000 rakennusta vahingoittui. Joukossa on 361 koulua ja päiväkotia sekä 34 terveydenhuoltopalveluihin liittyvää rakennusta ja 11 sosiaalivakuutustoimistoa. Meteorinkappaleiden syöksyminen maahan aiheutti paineaallon ja muun muassa tuhansia ikkunoita rikkoutui, mutta myös muun muassa sinkkitehtaan katto sortui.

Uutistoimisto Ria Novostin mukaan Tsheljabinskin kuvernööri Mihail Jurevitsh on arvioinut meteorin aiheuttaneen jopa miljardin ruplan eli noin 25 miljoonan euron tuhot.

Putshkov on määrännyt tarkastettavaksi mahdollisesti vaaralliset rakennukset. Asiantuntijat jatkavat kemiallisen ja säteilytilanteen tarkkailua. Tähän mennessä säteilytilanteessa ei ole mittauksissa havaittu muutoksia. Sadoista asuinrakennuksista katkaistiin kaasuntulo varotoimena. Kaasuputkissa ei ole havaittu vaurioita.

Alueelle on lähetetty 20 000 pelastustyöntekijää auttamaan tuhojen korjaamisessa.

Putshkov on myös patistanut pitämään asukkaat jatkuvasti ajan tasalla tilanteesta, Itar-Tass kertoo.

Viranomaiset selvittävät, mihin meteorinkappaleita on pudonnut. Tsheljabinskin kuvernöörin mukaan yksi putosi järveen Tsheljabinskissa, ja meteoriiteista on raportoitu myös Tjumenin, Kurganin ja Sverdlovskin alueilla.

Lähteet: Itar-Tass, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi