Hyppää sisältöön

Venäjän tulipallosta ei ole löydetty yhtään murikkaa

Maahan pudonneen meteoriitin kappaleita etsitään monin paikoin Venäjällä, mutta vielä tuloksetta. Asiantuntija perää koordinoidumpaa kansainvälistä yhteistyötä avaruuden uhkien varalle.

Tsheljabinskin lähistölle pudonnut meteoriitti tallentui amatöörikuvaajan videolle.
Venäjällä perjantai-aamuna havaittu meteori aiheutti suuren paineaallon räjähtäessään ilmakehässä. Video: Reuters-TV

Uralvuorten lähistölle perjantaina syöksyneestä meteoriitista ei ole vielä löytynyt kappalettakaan, kertoo Venäjän hätätilaministeri Vladimir Putshkov.

Arvioiden mukaan se saattoi painaa kymmenen tonnia. Ilmakehässä meteori paloi ja pirstaloitui, jolloin paineaallon rikkomat lasit aiheuttivat vammoja ainakin 1 000 ihmiselle. Joidenkin lähteiden mukaan loukkaantuneita olisi 1 200, mutta suurin osa on saanut hyvin lieviä viiltohaavoja.

Hätätilaministeri Putshkovin mukaan ei ole varmaa, että esimerkiksi Tshebarkuljärveen olisi pudonnut meteoriitin kappaletta. Järven jäästä on löydetty läpimitaltaan kahdeksanmetrinen pyöreä aukko.

Järven tutkineet sukeltajat eivät nähneet jälkeäkään meteoriitista. Myöskään säteilymittaukset eivät ole antaneet tukea järviteorialle.

Asiantuntija: YK valvomaan avaruutta

Aineelliset vahingot Venäjällä ovat huomattavat. Venäläismediassa leviää muun muassa kuvia Tsheljabinskin KHL-areenasta, jonka palkkeja on romahtanut kumoon.

Tsheljabinskin kuvernööri on arvioinut taloudellisten vaikutusten ylittävän alueella miljardi ruplaa eli 25 miljoonaa euroa.

Venäjän tiedeakatemiassa perätään kattavampaa kansainvälistä yhteistyötä avaruuden uhkien varalle meteorin putoamisen jälkimainingeissa. Akatemian jäsenen Andrei Kokoshinin mukaan sananvallan pitäisi olla niillä mailla, joilla on paras tietotaito eli Venäjällä, Yhdysvalloilla, Kiinalla, Euroopan unionilla sekä osaksi Intialla.

Venäjän turvallisuusneuvoston sihteerinä toimineen Kokoshinin mukaan tulisi perustaa kansainvälinen avaruuden valvontaelin YK:hon.

Venäjän meteorilla ei asiantuntijoiden mukaan ole yhteyttä perjantaina täpärästi Maan ohittaneeseen asteroidiin.

.
.