"Kaikkia riskihalleja ei ole löydetty"

Vantaan tarkastusinsinöörin mukaan Laukaan onnettomuushallin kaltaiset rakenteet ovat yleisiä.

Kotimaa
Jouko Lamminen Aamutv:n vieraana 16.2.2013.

Suomessa on varmasti enemmänkin riskihalleja kuin nyt julkisuudessa olevat Laukaan ratsastusmaneesin kaltaiset kolme hallia. Näin ainakin uskoo Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut Vantaan kaupungin tarkastusinsinööri Jouko Lamminen.

Lammisen mukaan on todennäköistä, että kaikkia sortumavaarassa olevia rakennuksia ei ole vielä havaittu. Hän muistuttaa, että Laukaan onnettomuusmaneesin kaltaisia rakenteita käyttävät myös muutkin suunnittelijat, ei vain Laukaan ja Liedon onnettomuushallien sekä kolmen pystyssä olevan riskihallin suunnittelija.

- Tätä samaa rakennejärjestelmää on aivan varmasti kymmenissä erilaisissa maneeseissa tai halleissa. Ei varmasti ole niin, että Suomessa on vain kolme riskihallia.

Lammisen mukaan Laukaassa käytetty rakennejärjestelmä on Suomessa yleinen.

- Siitä ei ole kysymys, etteikö tätä saisi käyttää. Nyt on kysymys siitä, onko siinä kaikki yksityiskohdat sekä suunnittelun osalta että toteutuksen, valmistuksen ja asennuksen osalta hanskassa.

Jouko Lamminen perääkin esimerkiksi ministeriöltä selkeitä ohjeita siitä, miten usein rakennuksia pitäisi tarkistaa.

Varoitus meni ohi

Julkisuudessa on myös arvosteltu ministeriön ja onnettomuustutkintakeskuksen viestintää. Entinen asuntoministeri Jan Vapaavuori kertoi perjantaina, että vuonna 2010 eli Liedon onnettomuuden jälkeen Onnettomuustutkintalautakunnan varoitukset lähtivät aluehallintoviranomaisille ja Ely-keskuksille.

Ilta-Sanomien mukaan kyseinen varoitus oli liitetty epämääräisesti otsikoidun sähköpostin liitetiedoston viimeiseen kappaleeseen.

- Kyllähän tämä on päivänselvää, että jotain tässä ontuu, jos viestinkulku on tätä luokkaa, Lamminen sanoo.

Lamminen tunnustaa, ettei edes muista nähneensä kyseistä varoitusta. Hän ei kuitenkaan kiistä, etteikö viesti olisi voinut Vantaalle saapua.