OTK: Turmamaneesin katto tuli kerralla alas

Onnettomuustutkintakeskus pyrkii saamaan paikkatutkinnan valmiiksi tänä viikonloppuna. Silminnäkijäkuulemisissa kävi ilmi, että outoja ääniä seurasi hallin romahdus koko mitaltaan yhdellä kertaa.

Kotimaa
Ratsastuskoulun maneesin romahtanut katto ja rakenteet Laukaassa.
Ratsastuskoulun maneesin romahtanut katto ja rakenteet Laukaassa.Janne Nousiainen / Lehtikuva

Laukaassa romahtanutta ratsastusmaneesia tutkitaan paikan päällä koko viikonlopun ajan. Maneesin sortumisen paikkatutkintaa seuraa ensi viikolla tarkempi teräsrakenteiden analysointi, kertoo Onnettomuustutkintakeskus.

- Maanantaina alkaisi paikkatutkinta olla valmis, tutkinnan johtaja Kai Valonen arvioi.

- Meillä on tutkijat paikalla ja käydään teräskehikoita läpi. Perehdytään perustuksiin ja katsotaan, onko niillä osuutta tapahtuneeseen, sanoo Valonen.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan silminnäkijät ovat kertoneet, että maneesin katto romahti koko mitaltaan yhtäaikaisesti.

- Kuulemiset on tehty poliisin toimesta ja niitä tietoja meillä on käytössä. Sellainen tieto on saatu, että katto tuli yhdellä kertaa alas. Se ei alkanut mistään tietystä kohdasta, Valonen sanoo.

- Ensin oli äänihavaintoja tietyistä paikoista, mutta selvitämme, auttavatko ne meitä sortuman alkulähteelle.

Onnettomuustutkintakeskus on kuullut myös maneesin suunnittelijaa Antti Isolaa jo torstai-iltana. Valonen ei halua kertoa keskustelusta tarkemmin.

Pääsuunnittelija Isola itse on laskenut, että Onnettomuustutkintakeskuksen varoituksen mukaisia halleja on rakennettu viisi. Niistä kaksi on romahtanut ja kolme on käytössä Helsingissä, Sastamalassa ja Pöytyällä.

Kai Valosen mukan maneeseja tulisi nyt käydä matalalla kynnyksellä läpi, jotta mahdolliset virheet voitaisiin havaita ja korjata.

Laukaan maneesin romahdus keskiviikkona aiheutti 10-vuotiaan tytön kuoleman. Kolme muuta lasta ja yksi aikuinen loukkaantui.

Ratsastajainliiton mukaan onnettomuudessa oli neljä hevosta, joista kaksi kuoli.