Poliisijärjestön laskuoppi haastaa hallituksen kaavan: "Lentävien" lakkautuksesta mojova lisälasku

Liikkuvan poliisin lakkautus ei tuo säästöjä, vaan lisää kuluja ja epätasa-arvoa liikenneturvallisuuteen, laskee poliisijärjestö. Sisäministeri Päivi Räsänen kiistää arviot säästöjen hupenemisesta kuluihin.

liiketoiminnan lopettaminen
Liikkuvan poliisin ratsia elokuussa 2012.
Yle

Liikkuvan poliisin sulauttaminen paikallispoliisiin nostattaa pian kuumia tunteita eduskunnassa. Ankaraa arvostelua ovat jo aiemmin esittäneet mm. Liikenneturva ja Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL. Hallituksen yksimielinen hanke nostatti kesän lopulla takajaloilleen myös monet poliisikansanedustajat.

Yle Uutiset sai hallintovaliokunnalle esitetyn eriävän mielipidemuistion, jossa kyseenalaistetaan hallituksen tavoittelemat säästöt. Myös poliisijärjestö tyrmää säästölaskelmat.

Poliisihallinnossa uudistuksesta on oltu viime aikoina hipihiljaa.

Liikennevalvonta 15 kilometrin säteelle poliisiasemasta?

Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen ei sanoja säästele arvostellessaan ”hallituksen kesäistä syleilyä”, jossa LP:n lakkautuksesta sovittiin – lopulta yksimielisesti. Aiemmin vastahankaan ollut liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) kaarsi lopulta täyskäännöksen ja pyörsi puheensa päinvastaisiksi.

SPJL:n puheenjohtaja Yrjö Suhonen sanoo, että paikallispoliisin ja Liikkuvan poliisin yhteen sulauttamisessa on vakavia pulmia. Suhonen aloittaa kaavailtujen päivärahasäästöjen suominnalla. Päiväraha perustuu virkaehtosopimukseen.

- Jotta päivärahakuluilta vältyttäisiin, täytyisi partioida 15 kilometrin säteellä asemasta.

Arvostelijoiden mukaan Liikkuvan poliisin lakkautus lisää liikenteen vakavia onnettomuuksia taajama-alueen ulkopuolella.

- Hanke kaventaa tiuhaan asuttujen alueiden liikennevalvontaa ja lisää näin epätasa-arvoa, sanoo Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen.

- Hanke vaarantaa toteutuessaan myös vakavasti harmaan talouden, raskaan- ja ulkomaanliikenteen valvonnan.

Uhkana on myös, että raskaan liikenteen EU-velvoitteista joudutaan lipeämään, ja liikennevalvonta kuihtuu yksittäisten partioiden satunnaiseksi toiminnaksi.

Kaiken kukkuraksi valtion kirstua tyhjentää sakkotulojen väheneminen. Tiedot käyvät ilmi myös Yle Uutisten saamasta hallintovaliokunnalle esitetystä muistiosta.

Kympin säästöistä satasen lasku?

- Kuluja kertyy myös poliisiuudistuksessa tyhjilleen jäävistä kiinteistöistä, laskeskelee Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen.

- Mikäli porukka saataisiin mahtumaan jäljelle jääviin tiloihin, niin ongelmana ovat vuokrasopimukset, jotka jatkuvat seuraavalle vuosikymmenelle. Senaatti ei anna niitä vuokria anteeksi.

Veronmaksajille siis kertyy laskua tyhjistä tiloista, joista vuokra juoksee.

Yrjö Suhosta sapettaa myös se, että säästöjä kaivetaan poliisiopiskelijoiden kukkarosta eli opintososiaalisista menoista:

- Yli kolme miljoonaa euroa suoraa siirtoa virkamiehiksi opiskelevilta valtion kassaan.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) kiistää säästöjen hupenemisen ja sanoo, ettei poliisiuudistuksesta kerry kuluja. Liikkuvan poliisin lakkauttamisesta kertyvät säästöt ovat merkittävät, sanoo Räsänen.

- Siinä puhutaan useista miljoonista euroista ja suurista henkilötyövuosista. Uudistuksella turvataan myös liikennevalvonnan taso, vakuuttaa ministeri Päivi Räsänen.