Thaimaan-lomilta Suomeen yllättävä tuliainen - leviää ruuan ja ulosteiden mukana

Antibiooteille vastustuskykyistä ESBL-bakteeria on jo lapsilla, vanhuksilla ja raskaana olevilla naisilla. Thaimaassa 70 prosenttia väestöstä on ESBL:n kantajia.

Kuva: Yle

Matkailijoiden mukana tulee Suomeen entistä enemmän ESBL:ää. Kirjainyhdistelmä tarkoittaa antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita.

Eniten tapauksia löytyi viime vuonna Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä. Kantajia oli 1079. Vielä 2000-luvun alussa kanta oli Suomessa tuntematon.

ESBL:n kantaja ei saa välttämättä mitään oireita, mutta tartunta vaikeuttaa aivan tavallisten tulehdusten hoitoa. Antibiootit eivät enää tehoa. Esimerkiksi tavallisen virtsainfektion hoito saattaa vaatia tiputusta.

Liikaa antibiootteja

Thaimaassa ja Intiassa valmistetaan suurin osa maailman lääkkeistä. Antibiooteilla lääkitään myös eläimiä. Vesistöön valuu valtavia määriä antibioottien jäämiä. 

- Vedestä on Thaimaassa mitattu jopa pitoisuuksia, jotka ovat samoja kuin ihmisen verenkierrossa silloin kun hän on antibiioottikuurilla, sanoo infektiolääkäri Mari Kanerva Auroran sairaalasta.

Thaimaassa ESBL:ää kantaa yli 70 prosenttia ihmisistä. Intiassa kantajia on yli puolet ja Kiinassa joka viides.  Bakteeri leviää ruuan ja ulosteiden kautta.

Viisi prosenttia synnyttäjistä kantajia

ESBL ei ole vain sairaaloiden piina. Sairaalassa voidaan vain yrittää estää bakteerin leviäminen potilaalta toiselle. ESBL:ää on löydetty lapsilta, vanhuksilta ja raskaana olevilta naisilta.

- Viisi prosenttia terveistä raskaana olevista naisista on ESBL:n kantajia. Vaikka nainen olisi oireeton, raskaana olevat hoidetaan aina. ESBL saattaa aiheuttaa virtsainfektion ja siihen on hankala löytää sopivaa lääkettä, sanoo infektiolääkäri Mari Kanerva.

Paras suojakeino bakteereita vastaan on käsien pesu ennen ruokailua, ruuan kuumentaminen sekä hedelmien ja vihannesten kuoriminen. Varmoja keinoja eivät nekään ole, sillä matkailija joutuu aina sopeutumaan kohdemaan bakteerikantaan.

Mikäli matkan jälkeen joutuu hakeutumaan lääkärin hoitoon esimerkiksi turistiripulin takia, kannattaa kertoa hoitavalle lääkärille, jos on lomaillut Aasiassa.