yle.fi-etusivu

Suomelle taas vuolaita kehuja – ”USA:n pitäisi kadehtia”

Suomen koulujen testitulokset ovat huipputasoa kansainvälisesti, mutta testit eivät ole Suomelle pakkomielle kuten Yhdysvalloille, kirjoittaa brittilehti the Guardian. Suomi myös maksaa opettajilleen riittävästi, lehti hehkuttaa.

Kotimaa
Opiskelijat tekevät muistiinpanoja.
Toni Pitkänen / Yle

Suomen koulujärjestelmä kerää jälleen huomiota ja kehuja maailmalla. Brittilehti Guardianin mukaan ”Suomella on koulutusjärjestelmä, jota USA:n pitäisi kadehtia ja josta sen pitäisi oppia”.

Suomen koulujärjestelmästä kertova kirja Finnish Lessons on herättänyt paljon kiinnostunusta Yhdysvalloissa ja Washingtonissa. Kirja on kansainvälistä liikkuvuutta edistävän CIMO-keskuksen johtajan Pasi Sahlbergin kirjoittama.

Guardian vertaa suomalaisten ja yhdysvaltalaisten kansainvälisiä Pisa-tuloksia: Suomi sijoittui luonnontieteissä sijalle yksi sekä lukemisessa ja matematiikassa toiseksi, kun taas USA jäi sijoille 17., 12. ja 25.

Opettajilla paremmat palkat

Guardian ihmettelee sitä, että Suomessa oppilailla on vain yksi pakollinen standardisoitu testi 16-vuotiaana. Suomella on myös sama määrä opettajia kuin New Yorkilla, mutta vain 600 000 oppilasta verrattuna Ison Omenan 1,1 miljoonaan oppilaaseen, lehti kirjoittaa.

Myös suomalaisopettajien palkat herättävät huomiota: Opettajien alkupalkat ovat Suomessa Yhdysvaltoja alhaisemmat, mutta 15 vuoden kokemuksen omaavat lukio-opettajat tienaavat 102 prosenttia muihin yliopistosta valmistuneisiin verrattuna. USA:ssa vastaava luku on vain 62 prosenttia.

Rahaa säästyy, paremmat tulokset

Suomessa toisen asteen koulutuksesta valmistuu 93 prosenttia eli lähes viidennes enemmän kuin Yhdysvalloissa, lehti vertaa. Suomessa 66 prosenttia pääsee korkeakouluun, mikä on enemmän kuin Yhdysvalloissa ja jokaisessa muussa Euroopan maassa. Merkittävää on Guardianin mukaan myös se, että ero heikoimpien ja vahvimpien akateemisten opiskelijoiden tasojen välillä on pienin maailmassa.

Guardianin mukaan poliitikkoja saattaa todella kiinnostaa se, että Suomi käyttää noin 30 prosenttia vähemmän rahaa oppilasta kohden kuin USA ja saavuttaa sillä loistavat koulutustulokset.

Suomen tulokset ovat huomattavasti parempia myös verrattaessa muihin Pohjoismaihin, jotka ovat väestötieteellisesti sen kanssa samankaltaisia. "Jotain on epäilemättä kohdallaan 'tuhansien järvien maassa'", yhdysvaltalaista koulua johtava Linda Moore kirjoittaa.

Guardian ruotii myös yhdysvaltalaisen koulutuksen tilannetta ja toteaa, että kehitys on menossa parempaan suuntaan. ”Emme ole vielä Suomen tasolla, mutta olemme menossa eteenpäin”, lehti toteaa.